Noaptea Literaturii Europene 2017 la Lisabona                                                  Bogdan-Alexandru Stanescu despre Copilaria lui Kaspar Hauser la Bucuresti                                                  Apparatus 22 la VIENNA BIENNALE 2017                                                  Literary Talk & Reading cu Florin Iaru la Carturesti Verona                                                  ISVOR. Constantin Brancusi                                                  L’Effet aquatique a primit Premiul TV5 MONDE, RFI Romania, Institut français de Roumanie al Juriului tinerilor francofoni                                                  Marius Oprea despre Neasemuita istorie a Imperiului Roman de Rasarit la Libraria Eminescu, Bucuresti                                                  Talk: Catherine de Zegher - Geta Bratescu: A Studio of One’s Own                                                  Smart Summer: 5 pasi ca sa devii mai istet vara asta!                                                  Bogdan-Alexandru Stanescu despre Copilaria lui Kaspar Hauser la Iasi                                                 
Nr.570, 19-06-2017
Introduceti adresa de Email pentru a va abona:
Nr.570, 19-06-2017
De veghe in lanul de cultura
InsusirIA culturii
Madalina Cocea

Dupa cum a reactionat bula mea de Facebook, am cre­zut ca s-a furat Tezaurul Romaniei. De fapt, despre ce era vorba: o casa de mo­da din America a introdus in colectia sa cateva articole vestimentare cu motive populare romanesti, dintre care unul copiat du­pa un suman al Reginei Ma­ria, expus la Muzeul Metropolitan de Arta.In urma comentariilor aprinse, haina a fost restrasa din catalog, dar au ramas cateva articole vestimen­tare care au in continuare motive romanesti. Razboiul continua.

 

„Insusirea culturala“, traduce­rea aproximativa in romana a conceptului de „cultural appropriation“, este o expresie pe care mi-am tot batut capul sa o inteleg. Citeam acuze la adresa lui Justin Bieber:

 

si-a facut coditie tipic afro-americane, insultand cea mai importanta minoritate americana. Kate Perry a fost aspru criticata dupa o aparitie in chip de gheisa la o ceremonie de premii muzicale. Cativa studenti au fost cercetati disciplinar dupa ce au venit purtand sombrero la o petrecere cu tequila. „Penajul indian“ de pe capul unui model Victoria Secret, imbrac­at in rest intr-un bikini si bijuterii, a iscat numeroase controverse, in special din partea ame­rindienilor.

 

Prima, a doua oara si a treia oara cand am citit acuze de „insusire culturala“ am strambat din nas cam asa cum stramba publicul Romania TV la ideea de „corectitudine poli­tica“. Imprumutul cultural este una dintre cele mai importante mecanisme ale creativitatii. Cultura nu poate supravietui daca sursele ei de inspiratie trebuie sa se limiteze strict la granitele unei tari, unei na­tiuni sau unei etnii. Altfel, am purta in continuare cu totii numai costume populare, am avea voie sa scriem doar in stilul lui Alecsandri si doar despre experiente cu ade­varat romanesti si nu ar exista nici o me­lodie difuzata la radio care sa nu aiba nai. Nu am manca pizza, nu am mai purta blugi si nici o for­ma­tie nu ar avea dreptul sa cante jazz.

 

A patra oara cand am citit despre „insusire culturala“ insa, am inteles ca astfel de argumente sunt totusi simpliste, iar a lua dintr-o cultura cateva elemente care iti convin, in timp ce cultura respectiva este complet inecata de „mainstream“ si nu are nici o sansa de afirmare, se apro­pie mai mult a furt decat a „imbo­gatire culturala“. Imbogatire culturala – de exemplu – presupune efortul de intelegere a culturii mexi­cane sau a celei japoneze, in loc sa fie reduse la sombreros si gheise. Pentru culturile cu arie si mai restransa, este vorba de faptul ca prin astfel de „insusiri culturale“ devin si mai vi­zibile culturile dominante, iar cele marginale pierd din forta.

 

Cu ocazia colectiei Tony Burch, Romania se afla si ea fata in fata cu „insusirea culturala“. Colectia Resort era prezentata ca avand rada­cini africane si inspirata de spi­ritul lui Jackie Kennedy Onassis. „O haina alba, brodata, alaturata unor pantaloni lungi evoca imaginea lui Jackie O. mergand cu pas sigur in Upper East Side, Manhattan“ – se descrie in prezentarea acolectiei. Exact acea haina alba este copiata cu fidelitate dupa portul Reginei Ma­ria. Comentariile, civilizate, au cerut doar recunoasterea inspira­tiei de origine romaneasca. Tory Burch doar a retras haina, a dat o decla­ratie vaga cum ca ar fi fost o „confuzie“ si a pastrat alte motive populare romanesti fara sa le numeasca astfel. Pentru a complica parca si mai mult lucrurile, suma­nul Regi­nei Maria a fost copiat si de o firma romaneasca si se vinde cu 1.100 de lei. In descrierea produsului se recu­noaste sursa autentica si se spune ca „Acest model este creatia colectiva a stramosilor nos­tri ro­mani“. Cu o mica paranteza: profitul apartine unui singur „ne­pot“ al stra­mosilor, firma respectiva.

 

Un fapt ma bucura foarte mult: romanii si-au testat propria sensibi­litate culturala si au experimentat, pe pielea proprie, ce inseamna ca simboluri importante pentru identitatea lor sa fie folosite pe post de „accesoriu simpatic“. Poate ca de acum, atunci cand vor purta fuste inflorate si plisate se vor gandi o secunda si la felul in care trateaza cultura din ca­re si-au imprumutat portul.

Galerie
Comentarii
Adauga comentariu
Nume
Email
Subiect
Mesaj
Cartea romaneasca | Dan Lungu | Lucian Dan Teodorovici | Fara Zahar | Observator cultural | Gheoland | Teatrul Tineretului din Piatra Neamt |
Romania culturala | Ada Milea | Libraria Noi | Cuvantul | Vasile Ernu | Libraria Mihai Eminescu | Radio Romania Muzical | Centrul National al Dansului | Revista Orizont | Infocarte