Noaptea Literaturii Europene 2017 la Lisabona                                                  Bogdan-Alexandru Stanescu despre Copilaria lui Kaspar Hauser la Bucuresti                                                  Apparatus 22 la VIENNA BIENNALE 2017                                                  Literary Talk & Reading cu Florin Iaru la Carturesti Verona                                                  ISVOR. Constantin Brancusi                                                  L’Effet aquatique a primit Premiul TV5 MONDE, RFI Romania, Institut français de Roumanie al Juriului tinerilor francofoni                                                  Marius Oprea despre Neasemuita istorie a Imperiului Roman de Rasarit la Libraria Eminescu, Bucuresti                                                  Talk: Catherine de Zegher - Geta Bratescu: A Studio of One’s Own                                                  Smart Summer: 5 pasi ca sa devii mai istet vara asta!                                                  Bogdan-Alexandru Stanescu despre Copilaria lui Kaspar Hauser la Iasi                                                 
Nr.570, 19-06-2017
Introduceti adresa de Email pentru a va abona:
Nr.570, 19-06-2017
Datul in spectacol
FITS ma uimeste din nou
Oltita Cintec

Editia cu numarul XXIV a Festivalului International de Teatru Sibiu (FITS) a stat sub semnul „Iubire“, o tema generoasa, universala, binevenita intr-un context global in care resentimentele, ura, dus­ma­nia sunt cele care fac, mai degraba, agenda zi­lei. Prin natura ei, arta teatrala este structurata pe relatii afective pozitive, care reunesc in spa­tiul salii de teatru, fata in fata, artisti si spectatori comunicand in fluxuri emotionale.Nu mai e noutate faptul ca la FITS se petrec in fiecare an lucruri minunate, la care orice amator de teatru vrea sa fie partas. Incontestabil, cel mai mare si mai complex eveniment de artele spectacolului din Romania, concurand serios cu evenimente similare din Europa si din lume, FITS a gasit formula perfecta pentru oras, fiind croit si dezvoltandu-se in acord cu spiritul locului, cu arhitectura, cu via­ta Sibiului si a imprejurimilor. Integrandu-le, punandu-le in valoare, transformand cultura intr-un generator de coeziune.

 

Merg de multi ani la Sibiu la inceput de iunie si, desi stiu la ce sa ma astept, de fiecare data sunt placut luata prin surprindere. Tea­tru, dans, noul circ, muzica, reprezentatii stradale, conferinte, concerte, lansari de carte, intalniri, discutii etc. confisca orasul, fac ca prin arterele citadine sa curga doar arte. Te intersectezi in parc cu Pippo Delbono, care a prezentat Vangelo, noua sa productie inspirata de Evanghelie; stai la o terasa la doar o masa distanta de Mihail Barisnikov, celebrul fost balerin convertit la teatru, recitand din Brodsky intr-un one man show  regizat de Alvis Hermanis; la micul dejun dai peste zeci de artisti asiatici pe care cu doar o zi inainte i-ai vazut interpretand Shakespeare dupa codurile culturale rasaritene ori animand spa­tiul in superbe geometrii coregrafice; la lift, dai nas in nas cu Marcel Iures, dupa ce cu o seara inainte l-ai urmarit in N-ai tu treaba, o rescriere postmoderna a povestii lui Danila Prepeleac, imaginata de Catalin Stefa­nescu (text) si Alexandru Dabija (regia); langa teatru, Perjovschi deseneaza continuu la Zidul orizontal 5, transpunand in imagini si cuvinte, in stilu-i caracteristic, idei si atitudini; te intalnesti cu colegi de breasla din toata tara, cu care poti sa stai in tihna de vorba de­spre noutatile genului; te intersectezi cu George Banu, dialoghezi, faci schimb de volume cu el. Intrebarea de baza e „ce-ai mai vazut?“, se lanseaza opi­nii, se polemizeaza, se pun la cale proiecte, iar terasa de langa teatru e cel mai prolific incubator de idei si programe. 

 

La Sibiu, istoria recenta a artelor spectacolului coboara din enciclopedii si evolueaza sub ochii tai: Philippe Genty, Pippo Delbono, Robert Wilson, Alvis Hermanis, Rimas Tuminas, Ohad Naharin, Gigi Caciuleanu, artistii de la Huchette si Cantareata lor cheala, pe care o joaca non-stop, impreuna cu Lec­tia, de fix 60 de ani, si cate altele.

 

Dar FITS nu e doar un exer­citiu de admiratie la adresa marilor valori ale lumii, e integrarea valorilor noastre in acest circuit mondial. Alexandru Dabija, Silviu Purcarete, Mihai Maniutiu, Andrei Serban, Gianina Carbunariu, Cristian Juncu, Bobi Pricop, Radu Alexandru Nica, Bogdan Georgescu, Eugen Jebeleanu, cam tot ce s-a produs mai interesant in ultimul sezon se poate regasi aici.

 

Imaginatie, tenacitate, perseverenta, solidaritate locala

 

Afisul FITS 2017 (9-18 iunie) a inserat 503 evenimente din 72 de tari, in 71 de spatii de joc, anul acesta in plus fata de editiile precedente, o serie de concerte de orga in biserici sasesti din Transilvania (Cis­nadie, Gusterita, Cisnadioara, Slim­nic, Rosia, Crit) si o sectiune de reprezentatii pentru militarii NATO din Romania.

 

Teatrul National „Radu Stanca“ a fost o prezenta dinamica si sub aspect estetic: Faust si Metamorfoze se joaca de 10 ani; Mal/Praxis a avut premiera in Festival, incheind trilogia #CatDeDeparteSuntemDePesterileDinCareAmIesit?, din care mai fac parte Antisocial si #Minor; s-au jucat Vorbiti tacere, Sarbatori fericite, Rug, Martiri, Familii, Rocky Horror Show, toate productii ale sezonului actual. Care ii implica benefic pe studentii Universitatii „Lucian Blaga“, legand organic scoala de institutia teatrala. De altfel, FITS a inclus si Festivalul Universitatilor de Teatru si Management Cultural, cu participari din China, Romania, Ungaria, Bulgaria, SUA, Slo­vacia, Cehia, Noua Zeelanda, Marea Britanie, Croatia, Po­lonia, Ger­mania, Republica Moldova.

 

Sibiul e un oras turistic, auzi pe strazi vorbindu-se mereu multe limbi, altele decat romana. In zilele de festival, insa, numarul si sonoritatile sporesc si devine firesc sa auzi engleza, rusa, chine­za, japoneza, romana, franceza, ita­liana, slovena, spaniola, portugheza, germana si alte vorbe pe care nu le poti localiza geografic.

 

Reteta acestui succes cultural? Imaginatie, tenacitate, perseverenta, primari nemti, solidaritate locala, o echipa formata in timp, alimentata continuu de ceea ce iese de pe bancile facultatii. Bursa de spectacole conecteaza manageri si promotori culturali din diverse col­turi ale planetei, evidentiaza modele de reusita, le prezinta, analizeaza si sustine.

 

Constantin Chiriac, presedintele FITS, spune ca evenimentul „propune o intalnire planetara a artistilor cu publicul. (…) Am impus o competitie cu noi insine ca festivalul sa creasca an de an in calitate si cantitate“. Programul a fost structurat pe toate orizonturile de asteptare, de la publicul profan la cei mai pretentiosi specialisti, de la spectacole si concerte stradale la esantioane ale celor mai noi tendinte estetice, practicate de artisti de top.

 

Multi dintre invitatii straini cu care-am apucat sa vorbesc recunosc ca despre Romania nu stiau prea multe lucruri, ca aveau informatii razlete, dintre acelea lansate de presa internationala. Deci stiau mai ales aspecte negative. Revelatia produsa de FITS contrazicea cu argumente forte stereotipurile furnizate de mass-media. Unul dintre elementele surprin­zatoare e caldura relatiilor umane, iar asta ar trebui prezervat cu mare grija. FITS 2017 a reusit sa faca acest lucru prin genericul asumat: „Love, more love“.

Comentarii
Adauga comentariu
Nume
Email
Subiect
Mesaj
Cartea romaneasca | Dan Lungu | Lucian Dan Teodorovici | Fara Zahar | Observator cultural | Gheoland | Teatrul Tineretului din Piatra Neamt |
Romania culturala | Ada Milea | Libraria Noi | Cuvantul | Vasile Ernu | Libraria Mihai Eminescu | Radio Romania Muzical | Centrul National al Dansului | Revista Orizont | Infocarte