Laureatul Premiului Strega 2017, in Biblioteca Polirom: Paolo Cognetti, Cei opt munti                                                  Petrecere in oras: luna august la Fundatia Calea Victoriei ;)                                                  Concertele trupei Nuf Said la Viena si Salzburg                                                   Romanul Marea petrecere, de Petre Barbu, tradus in slovena                                                  Poeziile Denisei Duran, traduse in Bulgaria                                                  EUROPAfest Summer Edition 2017                                                   Vladimir Cosma a compus muzica pentru filmul romanesc Octav                                                  „Omul multime“ – prima expozitie in Romania a artistilor Lolo & Sosaku                                                  De ce este Romania astfel? in discutie la Muzeul National al Literaturii Romane                                                  Festivalul BBC Proms in direct la Radio Romania Muzical                                                 
Nr.566, 15-05-2017
Introduceti adresa de Email pentru a va abona:
Nr.566, 15-05-2017
Scrisoare pentru melomani
Centenar Dinu Lipatti: Cazul Sofia Matvienko vs. Luigi Gageos & comp. sau cum sa abuzezi de „branduri“
Victor Eskenasy

Eram pregatit sa-mi continui comentariile pe margi­nea pasionantului volum de corespondenta Dinu Lipatti, dar ma vad silit sa aman subiectul in urma unui S.O.S. primit din Ucraina. O tanara flautista ucrai­neana de mare talent, in varsta de 15 ani, Sofia Mat­vien­ko, a incercat sa se inscrie la concursul cu numele Jeunesse International Music Competition „Dinu Lipatti“, ce incepe azi la Bucuresti, si a fost respinsa brutal prin decizia celor doi directori, Luigi Gageos si Bogdana Horatiu. A fost „descalificata“, cum sta scris pe site-ul concursului, iar pretextul i s-a comunicat printr-un e-mail in care se spune ca „ar fi incalcat re­gulamentul“ competitiei.Poate nu as fi dat importanta ges­tului, totusi extrem de neobis­nuit in istoria concursurilor muzicale, daca nu as fi vazut postat pe Facebook un mesaj calomnios si abuziv al directorului de programe al Concursului, Bogdana Horatiu, amintind de un denunt la Securitate. Il redau: „povestea ade­varata [...] e ca aceasta si.e. Sofia Matvienkot dorea sa emigreze in Marea Britanie (via Romania prin concurs) impreuna cu alte 3 persoane (care nu aveau nici o lega­tura cu competitia). [...] Pentru informarea dvs. Centrul National de Vize, Centrul European de Vize si Ambasada Romaniei la [sic! V.E.] Ucraina au fost informate despre aceste intentii. Descalificarea ei din concurs a fost un demers absolut necesar in urma acestor minciuni si distorsionari. Ne asumam «vina» de a nu fi de acord cu folosirea unui concurs international de prestigiu pentru ca 4 persoane sa emigreze, ocolind legea (OUD nr. 194/2002, ordonanta privind regimul strainilor in Romania)“.

 

Asa sa fie? Trec peste faptul ca zisul concurs „de prestigiu“, contrar unei decizii in instanta, continua sa abuzeze de marca si sigla „Jeunesse“, ce apartin unei retele internationale de sustinere a tineretului. Trec si peste faptul ca se abuzeaza implicit si de numele si faima lui Dinu Lipatti pentru o afacere, ce a prins aripi de la lansarea ei.

 

Dar cum poti sa te razbuni pe un copil de 15 ani, a carui familie nu poate plati sumele de cazare, impuse ilegal de dl Luigi Gageos si de clica sa?

 

Intr-un interviu publicat pe site-ul Radio Europa Libera am in­cercat sa clarific lucrurile vorbind cu Iulia Matvienko, absolventa a Facultatii de Drept de la Universitatea Poltava din Ucraina, sora si traducatoarea tinerei Sofia.

 

Dupa spusele ei: „Cum, din pa­cate, la noi in Ucraina in prezent nu exista o scoala foarte buna de flautisti, Sofia incearca sa participe la cat mai multe concursuri si festivaluri internationale, deoarece e o mare sansa sa intalneasca diferiti flautisti si profesori si sa studieze cat mai mult. Pe de alta parte, cum acest concurs pretinde ca are sprijinul principesei Margareta, i s-a parut de incredere si a decis sa participe la el. [... ] Am trimis cererea de inscriere la Concurs intr-o prima scrisoare la sfarsitul lui februarie; ni s-a spus sa cerem si o scrisoare-invitatie pentru a capa­ta viza turistica, dar organizatorii ne-au zis sa asteptam pana cand se incheie inscrierile, in martie. Atunci le-am scris din nou, iar ei ne-au raspuns ca pentru a capata scri­soa­rea-invitatie avem trei obli­ga­tii, una dintre ele fiind sa platim intai cazarea. Deci au refuzat sa ne trimita invitatia [pentru viza]“.

 

Si aici intervine surpriza: „Era vorba de 945 de euro pentru trei persoane, pentru o saptamana la Bucuresti. O suma pe care nu aveam de unde sa o platim. Sunt, insa, obisnuita sa folosesc serviciile de Bed and breakfast pe Internet pentru a inchiria apartamente direct de la proprietari si asa am gasit unul pentru o saptamana cu 220 de euro pentru noi toate, in centrul Bucurestiului, si urma sa-l platim dupa ce Sofia capata in­registrarea“. In ciuda mesajelor repetate, Sofia Matvienko nu a mai primit raspuns de la organizatori, iar la 15 aprilie i-a sosit scrisoare de „descalificare“ semnata de Luigi Gageos.

 

Despre veniturile familiei si posibilitatile de finantare a studiilor muzicale ale talentatei flautis­te ucrainene, Iulia Matvienko ne-a spus: „Am norocul unei surori extrem de talentate, dar din pacate familia noastra are un venit mic. In Ucraina este foarte greu de gasit un profesor bun si cu nume, asa ca am solicitat diverse burse. A primit una anul acesta, la Scoala de vara pentru flaut «William Benett» in Marea Britanie, si a capatat si o bursa de la Clubul Rotary, Fundatia Schlossturm din Düsseldorf, care ne sprijina foarte mult“. Sofia a primit numeroase premii pana acum: „Ultimul a fost o mentiune la Concursul Interna­tional de Radio Concertino din Praga, categoria flaut, si va merge in sudul Boemiei la Festivalul muzical din iunie. E castigatoarea Con­cursului «Severino Gazzelloni» din Italia de anul trecut si in aceas­ta calitate a sustinut primul ei concert privat in octombrie. Este, de asemenea, castigatoarea Premiului al II-lea la Concursul International de Flaut pentru Studenti din Olanda“.

 

Am intrebat-o daca au mai avut dificultati cu vizele turistice pentru alte tari si daca au intentia de a emigra in Marea Britanie. „Nu, niciodata, nici in UE, nici in alte tari, cum ar fi Argentina, unde am participat la un festival. [...] E o situatie aproape caraghioasa, fiind­ca Sofia a fost anul trecut in Scotia la cursurile Scolii internationale de flaut, si atat ea, cat si eu ca insotitoare am avut vize pentru Marea Britanie. In iulie anul aces­ta vom merge din nou la o scoala de vara in Marea Britanie. Este complet aiurea sce se spune la Bucurestit. E imposibil sa emigrezi in Marea Britanie folosindu-te de un concurs din Romania. Vizele se acorda separat pentru Romania si Marea Britanie, iar acolo nici nu vom mai avea nevoie [dupa noile reglementari UE privind vizele pentru ucraineni]. Totul este atat de absurd!“

 

Intr-adevar, mai mult decat absurd, o forma de coruptie mascata si o atitudine inumana, ce nu res­pecta demnitatea unor tineri talentati si risca sa le puna in primejdie cariera. Si care ar trebui ancheta­ta si penalizata de organele in drept.

Galerie
Comentarii
Adauga comentariu
Nume
Email
Subiect
Mesaj
Cartea romaneasca | Dan Lungu | Lucian Dan Teodorovici | Fara Zahar | Observator cultural | Gheoland | Teatrul Tineretului din Piatra Neamt |
Romania culturala | Ada Milea | Libraria Noi | Cuvantul | Vasile Ernu | Libraria Mihai Eminescu | Radio Romania Muzical | Centrul National al Dansului | Revista Orizont | Infocarte