Noaptea Literaturii Europene 2017 la Lisabona                                                  Bogdan-Alexandru Stanescu despre Copilaria lui Kaspar Hauser la Bucuresti                                                  Apparatus 22 la VIENNA BIENNALE 2017                                                  Literary Talk & Reading cu Florin Iaru la Carturesti Verona                                                  ISVOR. Constantin Brancusi                                                  L’Effet aquatique a primit Premiul TV5 MONDE, RFI Romania, Institut français de Roumanie al Juriului tinerilor francofoni                                                  Marius Oprea despre Neasemuita istorie a Imperiului Roman de Rasarit la Libraria Eminescu, Bucuresti                                                  Talk: Catherine de Zegher - Geta Bratescu: A Studio of One’s Own                                                  Smart Summer: 5 pasi ca sa devii mai istet vara asta!                                                  Bogdan-Alexandru Stanescu despre Copilaria lui Kaspar Hauser la Iasi                                                 
Nr.570, 19-06-2017
Introduceti adresa de Email pentru a va abona:
Gene Simmons isi intinde ghearele spre „semnul diavolului“
Dragos Cojocaru

Dovedindu-si inca o data talentele comerciale, Gene Simmons, basistul for­ma­tiei KISS, a inceput demersurile pentru a inregistra ca marca celebrul semn cu mana al rockerilor, „coarnele diavolului“, facut cu ara­tatorul si cu degetul mic intinse.Este o initiativa care promite un mare scandal printre fani si muzicieni, dar Simmons sustine ca el este cel care a inventat gestul, pe 14 noiembrie 1974. Istoria insa arata ca cel care a facut primul legatura dintre gest si rock a fost legendarul si regretatul Ronnie James Dio, inca de la sfarsitul anilor ’70, cand activa in Rainbow, asociindu-l definitiv cu imaginea sa si cu cultura heavy metal odata cu venirea sa, in 1980, in Black Sabbath.

 

Dio a explicat si originea acestui gest, preluat din cultura tra­ditionala italiana, unde este numit „malocchio“ si are menirea de a feri de deochi.

 

in 2004, saptamanalul „LA City­BEAT“ a facut o ancheta printre muzicienii heavy metal pentru a afla originea acestui „salut international de bun-venit in extazul heavy metal“, spune revista.

 

„Gene Simmons afirma in autobiografia sa din 2002 ca a inventat accidental semnul, gestul instinctual al unui mare om, repetat in concerte si adoptat de fani. Nu prea. Fostul vocalist Black Sabbath, Ronnie James Dio, are acest merit, facand semnul inainte sa intre in trupa in 1978. El si-a manifestat temerea privindu-i pe fanii lui Britney Spears facand semnul la concertele divei popului de play­back“, scria revista. Muzicienii heavy metal par a fi de ace­easi parere. „Pai da, sigur ca Simmons o pretinde! El este atat de raaau! Hai, lasa-ma cu prostia asta!“, a declarat, in stilul caracteristic, Lemmy, liderul formatiei Motorhead.

 

„Fara indoiala, Dio este inventatorul“, spune si Lars Ulrich de la Metallica. „Pe vremea aceea, Rain­bow canta foarte des in tara mea natala, Danemarca, si mergeam la toate concertele lor. Iar Dio facea tot timpul acest semn.“

 

James Hetfield, tot de la Me­tallica, este de aceeasi parere: „Cred ca Dio l-a inventat. Dar, inaintea lui, cred ca il folosea Omul Paianjen. Iar in limbajul semnelor in­seamna «te iubesc». Pentru mine inseamna «mai can­ta doua piese!»“.

 

Evident, comentariile rock­e­rilor nu sunt deloc blande la adre­sa faimosului membru KISS. Unul dintre ei aminteste ca, mult ina­inte de Dio si de KISS, semnul era facut si de membrii formatiei de rock ocult Coven. „The Hollywood Reporter“ publica imaginea copertii single-ului din 1966 al for­matiei Beatles, Yellow Submari­ne/ Eleanor Rigby, pe care John Le­nnon apare facand acest semn.

 

De asemenea, este amintita ori­ginea ancestrala a acestui semn, prezent in diferite culturi. Este „Karana Mudra“, gestul facut de Gautama Buddha pentru a in­de­parta energiile negative. in Italia are un inteles similar, dar in zona Mediteranei si in tarile latine are si unul secundar, implicand faptul ca o persoana este inselata de sot/sotie. De asemenea, este fo­losit in fotbalul american, ca si de neopaganii din Wicca pentru a-l reprezenta pe „Zeul incornorat“.

 

Gene Simmons apare, e ade­varat, facand gestul pe coperta discului Love Gun din 1977. Dar, in ce priveste cultura heavy metal, asocierea cu semnul a fost facuta de Ronnie James Dio la venirea lui in Black Sabbath, in 1979. Dio dorea un alt mod de a interactiona cu fanii in timpul concertelor, pentru a se distanta de fostul vocalist Ozzy Osbourne, care obisnuia sa faca semnul pacii.

 

„Este un simbol care, credeam, reflecta ce trebuia sa insemne formatia“, explica Dio intr-un interviu din 2001. „Nu este «semnul diavolului», ci o mostenire itali­a­na, preluata de la bunica mea. Este doar un simbol, dar are si anu­mite conotatii magice, asa ca mi-am zis ca se potriveste foarte bine cu Black Sabbath. A atras atentia si toata lumea l-a preluat. Nu am sa afirm ca eu l-am inventat, eu doar sunt primul care l-a folosit in acest context. L-am folosit atat de mult, incat s-a transformat intr-un soi de simbol al rock and roll-ului“.

 

intr-un comentariu, un fan aminteste ca in alt interviu Dio a spus ca se asteapta ca Gene Simmons sa incerce sa inregistreze gestul la un moment dat, fiindca „este exact genul de lucru pe care l-ar face Simmons“.

 

Dar „The Hollywood Reporter“ noteaza ca, pana ca U.S. Patent and Trademark Office sa ii recunoasca „meritele“, Simmons mai are un drum foarte lung: re­prezentantii acestui birou vor cantari cu mare atentie atat ori­ginea, cat si asocie­rile semnului. in plus, ramane in­trebarea: cum ar putea Gene Simmons sa isi impuna drepturile asupra sa? Dand in judecata si cerand bani de la orice fan care il face la un concert?

Galerie
Comentarii
Adauga comentariu
Nume
Email
Subiect
Mesaj
Cartea romaneasca | Dan Lungu | Lucian Dan Teodorovici | Fara Zahar | Observator cultural | Gheoland | Teatrul Tineretului din Piatra Neamt |
Romania culturala | Ada Milea | Libraria Noi | Cuvantul | Vasile Ernu | Libraria Mihai Eminescu | Radio Romania Muzical | Centrul National al Dansului | Revista Orizont | Infocarte