Laureatul Premiului Strega 2017, in Biblioteca Polirom: Paolo Cognetti, Cei opt munti                                                  Petrecere in oras: luna august la Fundatia Calea Victoriei ;)                                                  Concertele trupei Nuf Said la Viena si Salzburg                                                   Romanul Marea petrecere, de Petre Barbu, tradus in slovena                                                  Poeziile Denisei Duran, traduse in Bulgaria                                                  EUROPAfest Summer Edition 2017                                                   Vladimir Cosma a compus muzica pentru filmul romanesc Octav                                                  „Omul multime“ – prima expozitie in Romania a artistilor Lolo & Sosaku                                                  De ce este Romania astfel? in discutie la Muzeul National al Literaturii Romane                                                  Festivalul BBC Proms in direct la Radio Romania Muzical                                                 
Nr.566, 15-05-2017
Introduceti adresa de Email pentru a va abona:
Nr.566, 15-05-2017
Japonia, in criza de ninja
Dragos Cojocaru

Turismul cultural intampina o problema neasteptata in Tara Soarelui Rasare: expertii afirma ca Japonia se confrunta in prezent cu un mare deficit de practicanti ai popularei arte martiale ninjutsu, adica de ninja, pe intelesul restului lumii.Este o problema serioasa: pe masura ce turismul s-a dezvoltat in arhipelagul nipon, a crescut si cererea turistilor de a asista la „spectacole cu ninja“, care reprezinta unul dintre cele mai populare aspecte ale culturii japoneze in intreaga lume sau, in orice caz, unul dintre cele mai popularizate de filmele de serie B de la Hollywood.

 

Numai ca practicantii acestei arte sunt din ce in ce mai rari.

 

„A crescut foarte mult cererea de spectacole ninja din partea turistilor, aceste spectacole sunt din ce in ce mai populare. Dar ma tem ca avem tot mai putini ninja“, a declarat Takatsugu Aoki, liderul unui grup de practicanti de arte martiale din orasul Nagoya, pentru ziarul „Asahi Shimbun“.

 

Despre trupa lui Aoki, Trupa Ninja Tokugawa Ieyasu si Hattori Hanz?, s-a vorbit mult in lume dupa ce 200 de fani ninjutsu au depus cereri de inscriere in randurile ei, in 2016. Anul acesta insa, numarul doritorilor a scazut ingrijorator de mult. Pana pe 21 martie, doar 22 de amatori s-au in­scris, cinci provenind din Grecia, Portugalia si alte tari. „Nu facem fata cererii tot mai mari de spectacole din partea turistilor“, se plange Takatsugu Aoki.

 

Cotidianul „Asashi Shimbun“ scrie ca, in ultimii ani, in Japonia a crescut numarul stabilimentelor care speculeaza cultura ninja pentru turisti, precum satul tematic Oshino Shinobi no Sato, din prefectura Yamanashi, Ninja Trick House in Tokyo sau diverse restaurante cu tematica ninja.

 

„Piata ninja domestica este in crestere“, recunoas­te si Kunihiro Tateishi, secretar general al Japan Ninja Council, un organism ce reuneste reprezentanti ai administratiilor locale asociate cu aceas­ta cultura ninja si ai altor asociatii.

 

Din pacate, cresterea cererii si scaderea numarului practi­canti­lor traditionali au atras si o scadere a calitatii, lucru care nu are darul sa ii incante pe japonezi. Cei care isi ofera acum serviciile pentru astfel de spectacole au ajuns sa fi persoane care nu sunt bine antrenate in arta ninjutsu, constata, dezolat, Takatsugu Aoki.

 

In februarie, Japan Ninja Council a anuntat in­fiintarea unei Academii Ninja, care sa antreneze noi discipoli ai acestei arte, si deschiderea viitoare a unui muzeu in Tokyo. Vicepresedintele Hiroshi Mizohata evita insa sa comenteze orice acuza de „comercializare a traditiei“. Dimpotriva, subliniaza ca aceste spectacole ninja sunt foarte bune pentru afaceri si, mai mult, sunt o parte foarte importanta din campania culturala „Cool Japan“ a guvernului nipon, menita sa popularizeze cultura japoneza in intreaga lume.

 

In acest timp, japonezii considera ca ultimul ninja adevarat este Jinichi Kawakami, un fost inginer in varsta de 63 de ani care este liderul clanului Ban, comunitate ale carei origini dateaza de acum 500 de ani. Kawakami este antrenat si initiat in tehnicile ancestrale ninja si va fi ultimul sef al clanului Ban, fiindca a hotarat sa nu numeasca nici un succesor. „Arta ninja nu are ce cauta in lumea moderna“, a spus Kawakami.

Galerie
Comentarii
Adauga comentariu
Nume
Email
Subiect
Mesaj
Cartea romaneasca | Dan Lungu | Lucian Dan Teodorovici | Fara Zahar | Observator cultural | Gheoland | Teatrul Tineretului din Piatra Neamt |
Romania culturala | Ada Milea | Libraria Noi | Cuvantul | Vasile Ernu | Libraria Mihai Eminescu | Radio Romania Muzical | Centrul National al Dansului | Revista Orizont | Infocarte