Noaptea Literaturii Europene 2017 la Lisabona                                                  Bogdan-Alexandru Stanescu despre Copilaria lui Kaspar Hauser la Bucuresti                                                  Apparatus 22 la VIENNA BIENNALE 2017                                                  Literary Talk & Reading cu Florin Iaru la Carturesti Verona                                                  ISVOR. Constantin Brancusi                                                  L’Effet aquatique a primit Premiul TV5 MONDE, RFI Romania, Institut français de Roumanie al Juriului tinerilor francofoni                                                  Marius Oprea despre Neasemuita istorie a Imperiului Roman de Rasarit la Libraria Eminescu, Bucuresti                                                  Talk: Catherine de Zegher - Geta Bratescu: A Studio of One’s Own                                                  Smart Summer: 5 pasi ca sa devii mai istet vara asta!                                                  Bogdan-Alexandru Stanescu despre Copilaria lui Kaspar Hauser la Iasi                                                 
Nr.562, 10-04-2017
Introduceti adresa de Email pentru a va abona:
Voi n-ati intrebat, FARA ZAHAR va raspunde
Ctitorul si turnatorul
Bobi

— Sa ne traiesti, Maria Ta! Sa ne traiesti!— Purcede, turnatorule!

 

— Da, Maria ta, purced. Feli­citarile mele pentru aceasta frumoasa manastire care ridicatu-s-a din porunca si cu contributia Mariei Tale.

 

— Pai, na, am vrut si eu sa multumesc Domnului pentru tot ceea ce mi-a fost daruit. Am pu­tere, am osteni vrednici si am tara asta plina de femei frumoase. Plus cetatea Chilia! Cum sa nu fac o manastire mare si frumoasa? Acum e randul tau sa-i fauresti clopotul. Vreau sa fie mare si sa rasune in toata tara asta, care nu e a mea, este a urmasilor urmasilor nostri.

 

— Foarte frumoase cuvinte slobozi pe gura, Maria Ta, numai adevaruri! Asa, ca veni vorba de clopot. Eu ma pricep sa torn bronzul ca nimeni altul. Il pot turna pe grosimi diferite, astfel incat, atunci cand tragi clopotul, el va suna ca un cantec.

 

— Cum adica, nu face danga-langa?

 

— Face mai frumos decat atat, Maria Ta. Acest clopot va suna exact asa:

 

Stefan Voda bate turcii

 

Pana cand le sare mucii

 

Nu va puneti cu-a lui oaste

 

Tu-va-n crucea mamii voastre!

 

— Strasnic mesaj, turnatorule, dar eu inca nu m-am batut cu turcii.

 

— Stiu, dar cand turcii vor auzi sunetul clopotului, cred ca se vor speria si nici ca vor mai cauta vreo pricina Mariei Tale.

 

— Pfii, ca bine zici, mai! Asa facem. Cat ma costa?

 

— Cu tot cu chipul Mariei Tale gravat pe el, costa cinci sute mii de galbeni.

 

— Caaat? Esti nebun?

 

— Iti jur, marite stapan, ca lucrez fara profit, dar materialul si mana de lucru costa mult. Mai ales turnarea pe sunete alese.

 

— Si daca am mai scoate din sunetele celea? Facem cumva sa se auda esentialul, dar sa fie mai ieftin. Sa se auda:

 

Stefan Voda bate turcii

 

Tu-va-n crucea mamii voastre!

 

— Eu nu zic ca nu ai dreptate, Luminatia Ta, dar bata-m-ar pa­catele, versurile trebuie sa sune la fel in coada lor, altfel se poate sparge clopotul.

 

— Am inteles. Stai asa, sa ma gandesc, ca pe vremea cand ma jucam cu copchiii la Borzesti, me­reu scorneam poezii. Fii atent, am gasit o varianta care nu sperie doar pe turci, ci pe toti care ar vrea vreodata sa cotropeasca ta­risoara asta:

 

Stefan Voda are oaste,

 

Tu-va-n crucea mamii voastre!

 

— E perfect, Luminatia Ta, suna la fel in coada. Neam de neamul hronicarilor nu ar fi putut gandi o asemenea comoara de poezie. Doamne, cum o sa rasune vaile: crucea mamii voastreeeee!

 

— Cat ma costa in cazul asta?

 

— Numai trei sute de mii de galbeni, Slavite Domn.

 

— Da’ de ce asa de mult, daca am scos deja doua versuri?

 

— Pai bronzul tot scump este.

 

— Auzi, dar la cincizeci mii de galbeni, ce poti sa-mi fauresti?

 

— Pot sa-ti fac un clopot care zice doar Stefan Voda.

 

—    Bun asa. Eu o sa dau porun­ca ca cine trage clopotul sa sloboada restul poeziei pe gura.

Comentarii
Adauga comentariu
Nume
Email
Subiect
Mesaj
Cartea romaneasca | Dan Lungu | Lucian Dan Teodorovici | Fara Zahar | Observator cultural | Gheoland | Teatrul Tineretului din Piatra Neamt |
Romania culturala | Ada Milea | Libraria Noi | Cuvantul | Vasile Ernu | Libraria Mihai Eminescu | Radio Romania Muzical | Centrul National al Dansului | Revista Orizont | Infocarte