Concertele trupei Nuf Said la Viena si Salzburg                                                   Romanul Marea petrecere, de Petre Barbu, tradus in slovena                                                  Poeziile Denisei Duran, traduse in Bulgaria                                                  EUROPAfest Summer Edition 2017                                                   Vladimir Cosma a compus muzica pentru filmul romanesc Octav                                                  „Omul multime“ – prima expozitie in Romania a artistilor Lolo & Sosaku                                                  De ce este Romania astfel? in discutie la Muzeul National al Literaturii Romane                                                  Festivalul BBC Proms in direct la Radio Romania Muzical                                                  Scriitorul Radu Niciporuc a trecut in nefiinta                                                  Veronica D. Niculescu citeste din O vara cu Isidor in Gradina Carturesti Verona                                                 
Nr.568, 29-05-2017
Introduceti adresa de Email pentru a va abona:
Zilele Literaturii Romane la Chisinau, Cahul si Balti, un dialog necesar
Eli Badica

Intre 16 si 19 mai 2017 a avut loc cea de-a III-a editie a Zilelor Literaturii Romane in Republica Moldova, festival care re­vi­ne dupa o pauza inde­lun­gata, cau­zata de schimbarile administrative (si politice) din cadrul Institutului Cultural Roman, care organizase, prin Centrul National al Cartii, in colaborare cu Pri­maria Municipiului Chisinau, Editura Cartier si revista „Punkt“, primele doua editii, in 2010, respectiv 2011.Anul acesta s-a decis reluarea seriilor de evenimente centrate pe literatura romana contemporana, scrisa atat in Republica Moldova, cat si in Romania, iar organizatori au fost, de aceasta data, Uniunea Editorilor din Republica Moldova si Editura Cartier, care au avut alaturi numerosi parteneri. Invitati la aceasta editie a Zilelor Literaturii Romane au fost, pe de o parte, prozatori si poeti, iar de cealalta parte, critici, istorici si jurnalisti literari. Lista completa a par­tici­pantilor este aceasta: Mircea V. Ciobanu, Vitalie Ciobanu, Dan Coman, Nina Corcinschi, Ale­xandru Cosmescu, Ana Dontu, Gheorghe Erizanu, Paula Erizanu, Vasile Ernu, Iulian Fruntasu, Emilian Galaicu-Paun, Mariana Jitari, Florin Lazarescu, Nicolae Leahu, Alexandru Matei, Alina Purcaru, Emanuela Spranceana, Maria Sleah­titchi, Tatiana Tibuleac, Lucia Turcanu si Radu Vancu. M-am bucurat sa ma numar si eu printre participanti, asa ca notez la cald, in randurile ce urmeaza, cateva impresii adunate pe parcursul celor patru zile petrecute in Chisinau.

 

Rontai cativa covrigei uscati cu vanilie, cumparati acum o saptamana de la Chisinau pentru drumul de aproape zece ore de intoarcere spre Bucuresti, si ma gandesc ca timpul petrecut in capitala Republicii Moldova a trecut nedrept de repede. Am ajuns acolo marti dimineata, 16 mai, chiar la inceputul festivalului Zilele Literaturii Romane, si am plecat dupa terminarea acestuia, sambata, 20 mai. Cele patru zile pline au fost o sarbatoare a literaturii romane contemporane (si clasice reactualizate, reluate in contexte noi), o literatura inca prizata prea putin, cu tiraje in general mici, cu o plaja de cititori, spun profesionistii cartii, extrem de restransa. Si, totusi, la Chisinau, tocmai cititorii m-au surprins (placut) cel mai tare. Numeros, interesat, curios, empatic, divers, publicul moldovean a fost un partener de dialog minunat, implicat, cald – foarte similar celui iesean.

 

Setea de literatura s-a putut vedea cu ochiul liber la toate evenimentele organizate in cadrul Zilelor Literaturii Romane, care a avut un program foarte bine struc­turat, astfel incat sa atraga grupuri cat mai variate de participanti. Cele cinci conferinte, de pilda, au fost dedicate liceenilor si studentilor – De la secta la banda: forme de marginalitate in regimu­rile represive, tinu­ta de Vasile Ernu atat la Cahul, cat si la Chisi­nau; Canonul generatiilor. Ce ra­mane si cum alegem, cu Emilian Galaicu-Paun si Radu Vancu, autori ai antologiilor Cartier de co­lectie (Ilarie Voronca, Alexandru Musina), cu interventii ale directorului Editurii Cartier, Gheor­ghe Erizanu, moderati de Mariana Jitari; discutiile savuroase si anecdotele lui Radu Vancu si Emilian Galaicu-Paun s-au petrecut la Liceul „Spiru Haret“; Des­pre Roland Barthes, de Alexandru Matei, moderata de Nina Corcinschi la Universitatea Pedagogica de Stat „Ion Creanga“; Romanul Generatiei‘ 80, de Maria Sleahtit­chi, cu romancierii Dan Co­man, Florin Lazarescu, Tatiana Tibu­leac, moderati de Nicolae Leahu la Universitatea Pedagogica de Stat „Alecu Russo“ din Balti. In plus, tot pentru cei tineri a fost organizata si dezbaterea despre Cronica de carte in ziare, reviste, bloguri, facebook, care a avut loc la Scoala de Studii Avansate in Jurnalism si la care au participat Mircea V. Ciobanu, Vitalie Ciobanu, Alina Purcaru si Tatiana Tibuleac, mo­derati de Paula Erizanu si subsemnata. Discutia a mers in multe directii, pornind de la transfor­marile cronicii de carte in timp si mergand catre jurnalismul lite­rar, instrumente folosite, unghiuri de abordare, cum se poate ajunge ca­tre cititori etc.

 

Lansarile de carti de la Libra­ria din Centru au avut un format clasic – prezentari si discursuri tinute de critici si istorici literari, moderate fie de Gheorghe Erizanu, fie de Emilian Galaicu-Paun, cu lecturi ale autorilor volumelor respective (este vorba, in ordinea evenimentelor, despre Alexandru Matei, Iulian Fruntasu, Maria Sleahtitchi, Radu Vancu, Dan Coman, Florin Lazarescu si Tatiana Tibuleac) si sesiuni de autografe. Publicul a fost, in acest caz, unul matur, obisnuit, dupa toate aparentele, cu astfel de in­talniri formale.

 

Serile de discutii tematice – Sea­ra de eseu: Marginalii, sexul si societatea de consum. Ne salveaza ceva?, cu Vasile Ernu si Alexandru Matei, moderati de Lucia Turcanu si Paula Erizanu; Seara de poezie: Varstele poeziei si antologiile de autor, cu Dan Coman, Iulian Fruntasu, Maria Sleah­titchi si Radu Vancu, moderati de Emilian Galaicu-Paun; Seara de proza: Selfie romanesc sau cum aratam in literatura contemporana?, cu Dan Coman, Florin Lazarescu si Tatiana Tibuleac, moderati de Maria Sleahtitchi si, din nou, subsemnata – au fost punctele cele mai vii ale festivalului, momentele cele mai efervescente cand, cu pahare de vin in maini, scriitorii, moderatorii si cititorii de toate varstele au interactionat intens (fie ca a fost sau nu „la tema“), au facut schimb de idei si opinii, au coborat literatura de pe piedestal si au adus-o in mij­locul lor, relaxat si firesc.

 

Zilele Literaturii Romane s-au incheiat, intr-un spatiu atipic (Teatrul-Spalatorie) si cum nu se putea mai bine, cu o seara de poe­zie tanara – invitate: Ana Dontu, Paula Erizanu, Alina Purca­ru, Ema­nuela Spranceana; moderatori: Dan Coman si Ale­xandru Cosmescu. Pe langa discutiile despre scriitura, formare, influente si lecturile de poezie ale invitatilor si moderatorilor, microfonul a fost predat si celor din sala, ti­neri care au impartasit celor ra­masi propriile poeme, in cele mai creative moduri (inclusiv un soi de stand-up).

 

Grosso modo, aceasta a fost structura festivalului moldovean dedicat literaturii romane contemporane. Meritul incontestabil al acestuia a fost, precum spu­neam si mai devreme, dialogul – dialogul intre generatii diferite de scriitori, intre scriitori „de pe ambele maluri ale Prutului“, foarte diferiti ca stil si scriitura, intre scriitori si cititori, intre cititori si jurnalisti s.a.m.d. Pe scurt, o for­ma de cunoastere reciproca profunda, necesara, generoasa. O gu­ra de aer proaspat, daca-mi permiteti ex­primarea-cliseu.

 

Ar fi excelent ca Zilele Literaturii Romane la Chisinau, Cahul si Balti sa continue anual de acum incolo, sa intareasca dialo­gul de care aminteam, sa atra­ga, prin evenimentele propuse si scriitorii adusi in Republica Mol­dova, din ce in ce mai multi tineri spre lectura, sa creeze o punte so­li­da de legatura intre literatura romana de „aici“ si de „acolo“. Baza exis­ta, publicul este doritor, literatura buna avem. Ramane de vazut daca oamenii care se pricep sa le aduca impreuna vor fi incurajati si sustinuti sa isi faca treaba sau dimpotriva, daca li se vor pune piedici.

 

FOTO: Alex Vdovicenco

Galerie
Comentarii
Adauga comentariu
Nume
Email
Subiect
Mesaj
Cartea romaneasca | Dan Lungu | Lucian Dan Teodorovici | Fara Zahar | Observator cultural | Gheoland | Teatrul Tineretului din Piatra Neamt |
Romania culturala | Ada Milea | Libraria Noi | Cuvantul | Vasile Ernu | Libraria Mihai Eminescu | Radio Romania Muzical | Centrul National al Dansului | Revista Orizont | Infocarte