Despre filosofia prima de al-Kindi, la Cluj                                                  Dan Ciupureanu despre Omar si diavolii, la Iasi                                                  Jazz live cu Whiskydenker la Hangariada                                                  Expozitia „Orase in dialog: Bucuresti – Viena“                                                  Evenimente POLIROM JUNIOR la Sotron. Targ de carti, jocuri si distractii                                                  Seara literara cu scriitorul Gheorghe Sasarman la ICR Berlin                                                  Editura Polirom la Bookfest 2017                                                  Festivalul Filmului European saluta viitoarea capitala europeana a culturii                                                  Despre Eminescu si literatura italiana, la Salonul Intenational de Carte de la Torino                                                   11 trupe internationale si 4 zile de jazz, in iulie, la poalele Muntilor Semenic                                                 
Nr.565, 05-05-2017
Newsletter
Introduceti adresa de Email pentru a va abona:
Ziua in care Forta este cu noi
Dragos Cojocaru

Un alt an, o alta zi in care se serbeaza Star Wars Day, dar, de data aceasta, aniversarea este speciala: au trecut 40 de ani de cand George Lucas si-a impus viziunea asupra intregii planete.Prin urmare, „May the Fourth be with you!“ este deviza mondiala a zilei de 4 mai. In traducere, pentru cei aflati foarte departe de „o ga­laxie foarte, foarte indeparta­ta“, un joc de cuvinte bazat pe asema­narea, in limba engleza, dintre „4 mai fie cu tine!“ si „Forta fie cu tine!“, expresie celebra fo­losita de personajele universului imaginat de George Lucas.

 

Ziua de 4 mai a devenit sarba­toare mondiala a universului Star Wars, dar, tocmai ca o dovada a importantei planetare a acestei mitologii moderne, ea nu este nici creatia lui George Lucas, nici a companiei sale, Lucasfilm. Ea a fost inventata de fani, ce au marcat astfel data aproa­pe exacta a premierei filmului Raz­boiul stelelor, iar Lucas, care de multa vreme parea depa­sit de amploarea fenomenului pe care il crease, nu a putut decat sa fie de acord. Se spune ca expresia „May the Fourth be with you!“ a pornit de la un anunt de felicitare pentru victoria lui Margaret Tha­tcher, dar a fost deturnata repede de fanii Star Wars.

 

Din 2011, Ziua Star Wars a in­ceput sa fie serbata organizat, iar din 2013 studiourile Disney, care au cumparat drepturile complete asupra francizei de la Lucas, organizeaza oficial serbarile in parcurile Disneyworld si Walt Disney World.

 

Nici prin gand nu i-ar fi trecut lui George Lucas, acum peste patru decenii, ca filmul la care lucra, in conditii greu de imaginat in raport cu succesul lui ulterior, va avea un asemenea impact asupra intregii lumi.

 

Lucas se lansase in construirea propriului univers space opera dupa ce nu reusise sa cumpere drepturile asupra benzii desenate Flash Gordon, intr-o epoca in care nimeni n-ar fi mizat pe un astfel de film, cand atat cinemaul SF, cat si filmele de mare spectacol nu spuneau inca nimic Hollywoodului. Realizarea primului Razboiul stelelor a fost un chin de cativa ani, o munca imensa intr-un ambient populat de colaboratori care nici nu intelegeau ce voia Lucas sa faca si nici nu aveau o parere prea buna, un stres enorm ce avea sa il trimita pe regizorul in varsta de 33 de ani direct la spital, cu un ulcer. Aproape nimeni nu credea ca acest proiect va avea succes, mai putin amicul lui Lucas, un anume Steven Spielberg. Partea interesanta este ca sefii 20th Century Fox erau atat de convinsi ca filmul va fi un esec, incat i-au cedat fara nici o problema lui Lucas toate drepturile asupra universului pe care il crease.

 

Din mai 1977 s-a pornit insa tsunamiul Star Wars, un succes cum nimeni nu mai vazuse pana atunci.

 

Acest succes l-a luat prin surprindere chiar pe regizor. Filmul intrase timid in cinematografele americane in mai 1977, dar Lucas inca lucra la versiunea finala, cu toate ajustarile si reglajele tehnice necesare. Intr-o pauza de masa, a fost surprins sa vada cozi imense in jurul faimosului cinematograf Grauman’s Chinese din Los Angeles si, mirat, a dat telefon sa afle ce film rula. Cand a aflat ca Razboiul stelelor devenea un imens succes, Lucas, foarte linistit, a raspuns ca nu este posibil asa ceva. Abia mai tarziu a putut sa accepte faptul ca, brusc, devenise stapanul lumii.

 

„Unul dintre marile motive ale acestui succes“, crede regizorul Peter Jackson, „a fost acela ca Raz­boiul stelelor vorbea cu tine, ca spectator, foarte sincer. Noi eram o generatie de pusti obis­nuiti sa vedem filme destul de distante, realizate de o generatie mai varstnica de cineasti, care erau putin deconectati de lume si cam de moda veche in relatia lor cu science-fictionul si fantasticul. Ei nu intelegeau cultura tinerilor si nici ce insemna sa fii un pusti in acele vremuri. Razboiul stelelor a reusit asta“.

 

Astazi, universul Star Wars este la fel de inevitabil ca aste­roidul din Armageddon. Si, odata preluat de Disney, „religia“ inventata de Lucas capata alura unei institutii a entertainment-ului gigantice si implacabile. Pana si Lucas, probabil, se gandeste altfel la tranzactia prin care a scapat de grija Star Wars. Cel putin dupa ce a vizionat prima productie dintr-o serie ce se anunta interminabila, Trezirea Fortei.

 

„Am sentimentul ca mi-am vandut copiii unor traficanti de sclavi“, a scapat Lucas intr-un interviu.

Galerie
Comentarii
Adauga comentariu
Nume
Email
Subiect
Mesaj
Cartea romaneasca | Dan Lungu | Lucian Dan Teodorovici | Fara Zahar | Observator cultural | Gheoland | Teatrul Tineretului din Piatra Neamt |
Romania culturala | Ada Milea | Libraria Noi | Cuvantul | Vasile Ernu | Libraria Mihai Eminescu | Radio Romania Muzical | Centrul National al Dansului | Revista Orizont | Infocarte