Expozitia „Interferente“ la FIVE PLUS Art Gallery din Viena                                                  EXPOZITIA „SEEDS (PLANTED BY OTHER WOMEN INSIDE MY HEAD)“ LA ICR BERLIN                                                  Despre filosofia prima de al-Kindi, la Cluj                                                  Dan Ciupureanu despre Omar si diavolii, la Iasi                                                  Jazz live cu Whiskydenker la Hangariada                                                  Expozitia „Orase in dialog: Bucuresti – Viena“                                                  Evenimente POLIROM JUNIOR la Sotron. Targ de carti, jocuri si distractii                                                  Seara literara cu scriitorul Gheorghe Sasarman la ICR Berlin                                                  Editura Polirom la Bookfest 2017                                                  Festivalul Filmului European saluta viitoarea capitala europeana a culturii                                                 
Nr.563, 24-04-2017
Newsletter
Introduceti adresa de Email pentru a va abona:
Festivalurile anului 2017 la Iasi. Episodul doi
Catalin Hopulele

In 2017, festivalurile mai mici sau mai mari promit la Iasi o diversitate sanatoasa. Rocanotherworld propune o serie de concerte cu intrare gratuita, iar orice profit va fi donat unui ONG. In acelasi timp, dupa editia pilot de anul trecut, La Vie se anunta a fi anul acesta „primul festival care creeaza o punte intre poten­tialul viticol al regiunii cu muzica si artele“. Nu in ultimul rand, pe zona culturala, Festivalul International de Teatru pentru Publicul Tanar Iasi a fost reatestat ca festival european, promitand ca anul acesta se va forma o triada de manifestari – FIE, FILIT si FITPTI – care sa completeze scena mereu in schimbare a interesului pentru evenimente culturale din Iasi.Anuntat ca unul dintre festivalurile care va schimba felul in care se organizeaza evenimente la Iasi, Neverwas s-a stins inainte de a se ajunge pe ultima suta de metri cu organizarea. Initiatorii au anun­tat ca riscurile pentru o investitie pe o piata atat de volatila si netestata cu astfel de evenimente mari, cum este cea ieseana, erau prea mari. „Din pacate, suntem nevoiti sa va anuntam ca festivalul pe care vi l-am promis nu va avea loc anul acesta. Am vrut sa facem la Iasi un eveniment asa cum ne-am dorit mereu sa avem, dar nu a fost posibil pana acum. Neverwas a fost de la inceput o initiativa privata care a avut in spatele visului unui eveniment de trei zile si trei nopti ratiuni de business, calcule, estimari si griji“, au spus organizatorii intr-un comunicat. Practic, cei de la Neverwas explica faptul ca nu au crezut nici un moment ca festivalul se va putea acoperi financiar din primul an de existenta, insa sperau sa creeze premisele pentru dezvoltarea unui eveniment care sa devina profitabil in timp, iar investitia facuta in aceasta prima faza sa se amortizeze ulterior. Organizatorii au aratat ca unul dintre principalele motive care i-a determinat sa renunte a fost faptul ca festivalul concurent Afterhills a fost programat cu cinci zile inaintea desfasurarii Neverwas. „In acest moment, riscurile sunt prea mari pentru a putea continua. Acest festival a fost mereu o investitie riscanta, la limita, un eveniment care nu avea cum sa genereze de la prima editie profit, lucru pe care ni l-am asumat initial. Avand in vedere faptul ca in Iasi se organizeaza un alt eveniment de cinci ori mai mare cu cinci zile inainte, riscurile au devenit prea mari pentru a le putea sustine“. Toti cei care si-au cumparat bilete vor primi integral banii inapoi.

 

Neverwas trebuia sa fie organizat intre 30 iunie si 2 iulie la Ferma Ezareni si sa aduca o serie de nume cunoscute la nivel national si international, precum trupa suedeza Mando Diao, Alex Clare, My Baby, Wareika, Plastic Mermaid, Vita de Vie, Omul cu {obolani, The Kryptonite Sparks, Inner, Tourette Roulette sau Pinholes, din Republica Moldova anun­tandu-si prezenta Cuibul si The Wax Road. Se dorea ca intreg festivalul sa fie un concert desfasu­rat in permanenta pe doua scene, cu o zona de campare, fiind si zone de activitati outdoor si de lounge, dar si de food&drinks. Biletul de trei zile care includea si campare costa 150 de lei, in timp ce fara camping era 120 de lei. Concret, organizatorii promiteau o zona intreaga la Ezareni cu activitati in aer liber, proiectii de filme, un spatiu dedicat copiilor, colturi de relaxare si liniste, zone cu instalatii realizate de artisti vizuali, concerte, dans, sport si o bucatarie gourmet asigurata de furnizori selectati din intreaga tara. Neverwas miza pe 10.000 de participanti pe zi, iar evenimentul se dorea a ramane si in anii viitori o initiativa strict privata.

 

Muzica, arta, design si gastronomie


Prima editie a Rocanotherworld a avut loc anul trecut pe 23 iunie, cand Ioan Dan Niculescu, fondator al companiei Argo, unul dintre cei mai apreciati creatori din domeniul publicitatii din Iasi, ar fi implinit 38 de ani. Murise cu scurt timp inainte intr-un accident de circulatie. Prima editie a Rocanotherworld va ramane in istoria evenimentelor din Iasi prin faptul ca cele mai importante nume din industria creativa ieseana au pus umar la umar pentru a realiza intreg evenimentul in doar trei zile. Din seara zilei de 23 iunie pana in dimineata zilei de 24, pe partia de schi din Sararie ,au cantat Alternosfera, byron, FiRMA, Fine, It’s Pink, Showberry si Tehnowall. Alaturi de concerte, au fost si proiectii de lumini, ca si de clipuri video cu viata lui Ioan Dan Niculescu, organizatorii pro­mi­tand ca festivalul va deveni unul de renume cel putin national.

 

A doua editie a Rocanotherworld a fost anuntata oficial ca fiind un „festival de muzica, arta contemporana, design si gastronomie“ care va avea loc intre 9 si 11 iunie si unde se astepta peste 20.000 de participanti. Organizatorii par a se fi tinut de promisiunile facute anul trecut – festivalul a crescut cu mult in amploare si urmareste cateva tematici care l-au pasionat pe Ioan Dan Niculescu in timpul vietii. Caracterizat ca fiind „designer, calator, gurmand, antreprenor si deschizator de suflete“, activitatile de anul acesta de la Rocanotherworld au fost construite in jurul conceptului de sharing si a sloganului „Fii curios! Fii diferit! Fii pentru altii!“. Manifestarea se remarca prin faptul ca accesul este gratuit pentru toti cei care doresc sa participe la evenimentele ce vor avea loc in zona de agrement Ciric. Profitul va fi donat adaposturilor de animalele si Casei Share, un ONG care urma­reste construirea de case pentru nevoiasi. „Rockanotherworld 2017 aduce in Iasi pentru trei zile un numar impresionant de trupe rock, DJ, artisti contemporani, street food, workshopuri si alte evenimente. Singurul «pret» al biletului va fi o minte deschisa si o inima mare“, anunta organizatorii. La Iasi vor canta byron, FiRMA, Subcarpati, Luna Amara, Soundopamine, Fine, It’s Pink, Implant pentru Refuz, Cred ca sunt extraterestru, dar si multe alte formatii ce urmeaza sa fie anuntate odata cu apropierea festivalului. „Muzica va continua non-stop in zona de agrement Ciric, pe scene cu DJ si muzica electronica. Pe langa zona muzicala, festivalul isi propune sa transforme centrul orasului (stra­zile Vasile Pogor, Alexandru La­pus­neanu si {tefan cel Mare) intr-o scena urbana cu arta contemporana, street food, teatru, educatie, artisti si performeri stradali. Printre acestea se numara si proiectii vizuale de la festivalul Burning Man din Statele Unite, in premiera in Romania“, au completat organizatorii. Anul acesta, festivalul este organizat cu sprijinul Primariei Iasi, Asociatiei Industrii Creative, Argo, Showberry, Design cel Mare, Grapefruit, Atelier de Film si alte companii locale si nationale. „Vrem sa incurajam un altfel de festival, o experienta alternativa care sa ii cuprinda pe toti cei 20.000 de participanti, care sa plece acasa ALTFEL, indiferent unde se implica – pe scena, in fata sau in spatele ei. {i vrem sa demonstram ca se poate sa fim si altfel decat materia­listi, incruntati si conformisti“, au anuntat organizatorii la lansarea celei de-a doua editii.

 

O incursiune muzicala in vie

 

„Vino in vie sa traiesti o zi plina de activitati, momente intense, consum senzorial, interactiuni proactive si arte stimulatoare. Conceptul aducerii omului la vie subliniaza si reaminteste frumusetea si potentialul naturii de comuniune cu imediatele noastre necesitati“, se anunta anul trecut in presa, cand a fost lansata editia pilot a festivalului La Vie. Planul organizatorilor a fost de a face o editie de test, in care s-a vazut interesul iesenilor pentru un festival de muzica si arta, cu degustari de vinuri si elemente gastronomice, organizat, la propriu, intr-o vie. {i cum prezenta de 2.000 de persoane anul trecut i-a incurajat, organizatorii il vor extinde in 2017 pe trei zile, 8-10 septembrie. „Se concentreaza pe crearea unei legaturi armonioase intre cultura vinului si cea a muzicii si a artelor libere, iar asta inseamna si valorificarea culturii viticole din regiune“, au precizat organizatorii pentru „Suplimentul de cultura“. In cele trei zile, la Crama Gramma sunt planificate 12 concerte, 20 de tururi ghidate, sapte ateliere de degustare si zeci de activitati interactive din zona sportului, a activitatilor pentru copii, fiind implicati si producatorii locali care au in acest fel oportunitatea de a-si expune propriile produse. „Este primul festival care creeaza o punte intre potentialul viticol al regiunii cu muzica si artele“, au completat organizatorii. Fiind prea devreme, dupa spusele acestora, pentru a anunta cine va concerta, organizatorii au precizat insa care vor fi activitatile si zonele speciale pregatite. Astfel ca, in acest an vor fi pregatite zone de street food, specialitati de cafea, wine bar, ateliere pentru copii, zone ale artistilor plastici, de graffiti interactiv, Gravity Room, vor exista proiectii arhitecturale, jonglerii, chiar si masaj, dar si arta contemporana, un moment al mestesugarilor, produse de apicultura, sucuri proaspete, yoga si dansuri.

 

Anul trecut bilet de intrare La Vie a costat 20 de lei, respectiv 35 in ziua evenimentului, existand insa si bilete cu scopuri caritabile – cei care au dorit sa sustina proiectele Casa Share sau Legumesti au putut cumpara bilete de acces cu valoarea de 40 de lei. La evenimentul desfasurat la Crama Gramma au cantat Avantgarde, Anamaria Maranda & Eazy Jazz Band, Andra Botez Live Band, Viorica Pintilie Trio, Cosmin Vaman, Alexandra Andrei & Trupa Spam, Straight from the Bottle, Iulia, cap de afis fiind formatiile Timpuri Noi si Silent Strike & Dan Basu. Printre micile manifestari atasate festivalului s-au numarat si instituirea unei zone de promenada, cu o oferta bogata de produse si activitati, de la gastronomie la ateliere de cultura vinului si degustari, activitati sportive, dar si instalatii artistice. A existat si o scena a dansului, cu balet, dans contemporan, step, dansuri populare, proiectii si performance, dar si o zona de Live Band in care doritorii au putut sa cante si sa se inregistreze. Totodata, au fost organizate si cateva evenimente cu taxe de acces separat – precum un tur ghidat al cramelor Gramma realizat de catre proprietarul acestora Marian Olteanu, si care costa 30 de lei, cat si un workshop de initiere in arta degustarii vinului, tinut de somelierul Yvona Mardare, unde accesul a costat 45 de lei.

 

FITPTI, un festival recunoscut la nivel european

 

Saptamana trecuta, unul dintre cele mai valoroase si de traditie festivaluri din Iasi – cel International de Teatru pentru Publicul Tanar (FITPTI), a primit o noua confirmare a relevantei sale internationale dupa ce comisia internationala de experti a European Festival Association i-a acordat din nou titlul de Festival european, in cadrul competitiei Europe for Festivals, Festivals for Europe. In comunicatul oficial care anunta castigatorii, Jonathan Mills, director al Festivalului International de Teatru de la Edinburgh, unul dintre cele mai bine cotate din Europa, a declarat cooperarea internationala „o realitate si o necesitate“, apreciind ca festivalurile care au castigat competitia au o contributie importanta la nivel european. „A fi in Europe for Festivals inseamna sa fii parte a unei comunitati puternice de organizatori de festivaluri“, a spus acesta.

 

Pentru FITPTI distinctia nu este o premiera, explica organizatorii, ci o confirmare a traseului bun pe care se indreapta lucrurile, FITPTI fiind atestat de la prima editie a competitiei, in 2015-2016, cu aceasta distinctie europeana. „FITPTI serveste cu fermitate comunitatea, fiind unicul eveniment de acest fel din regiune, cu un concept atat de inovativ. Festivalul este curatoriat cu exigenta in fiecare an in jurul unei teme, are puternice legaturi internationale si un focus special pe dimensiunea europeana“, au spus reprezentantii comisiei de analiza a festivalurilor in evaluarea lor finala.

 

Anul acesta, manifestarea ajunge la o editie aniversara, a zecea, iar Oltita Cintec, manager al festivalului, critic de teatru si director artistic la Teatrul Luceafarul din Iasi, crede ca mentinerea sa in topul evenimentelor din Europa este o confirmare a prestigiului de care FITPTI se bucura nu doar in Iasi sau in Romania. „Manifestarea organizata de Teatrul Luceafarul din Iasi a fost catalogata de cei noua evaluatori internationali ca «festival remarcabil», asa cum apare si in logo. FITPTI 2017 va avea loc intre 5 si 12 octombrie si isi va continua istoria cu o noua editie ce va onora principiile europene, va stabili noi legaturi cu creatori din cele mai diverse colturi ale lumii, oferind publicului sau tanar, indiferent de varsta, noi motive sa fie curios si optimist“, a conchis Oltita Cintec.

Galerie
Comentarii
Adauga comentariu
Nume
Email
Subiect
Mesaj
Cartea romaneasca | Dan Lungu | Lucian Dan Teodorovici | Fara Zahar | Observator cultural | Gheoland | Teatrul Tineretului din Piatra Neamt |
Romania culturala | Ada Milea | Libraria Noi | Cuvantul | Vasile Ernu | Libraria Mihai Eminescu | Radio Romania Muzical | Centrul National al Dansului | Revista Orizont | Infocarte