Laureatul Premiului Strega 2017, in Biblioteca Polirom: Paolo Cognetti, Cei opt munti                                                  Petrecere in oras: luna august la Fundatia Calea Victoriei ;)                                                  Concertele trupei Nuf Said la Viena si Salzburg                                                   Romanul Marea petrecere, de Petre Barbu, tradus in slovena                                                  Poeziile Denisei Duran, traduse in Bulgaria                                                  EUROPAfest Summer Edition 2017                                                   Vladimir Cosma a compus muzica pentru filmul romanesc Octav                                                  „Omul multime“ – prima expozitie in Romania a artistilor Lolo & Sosaku                                                  De ce este Romania astfel? in discutie la Muzeul National al Literaturii Romane                                                  Festivalul BBC Proms in direct la Radio Romania Muzical                                                 
Nr.560, 27-03-2017
Newsletter
Introduceti adresa de Email pentru a va abona:
Nr.560, 27-03-2017
Editie istorica a Galei Gopo
Cristi Puiu s-a dus sa-si ia premiile
Iulia Blaga

Dupa ce a snobat Pre­miile Gopo inca de la infiintare, acum 11 ani, inclusiv cand a fost nominalizat & premiat, Cristi Puiu si-a calcat pe inima si de data asta s-a dus la Gopo, mai ales ca se astepta ca Sieranevada sa castige in defavoarea lui Bacalaureat, filmul rivalului Cristian Mungiu (premiat la Cannes, unde ambele au fost in Com­petitia Oficiala). Sezonul s-a deschis imediat dupa Cannes cu Premiul Spe­cial – Trofeul Transilvania 15, inventat pentru el la TIFF, si a continuat cu Premiul pentru contri­butia la cinematografia mondiala primit la Festivalul de film docu­mentar ASTRA de la Sibiu. Cu o seara inainte de Gopo, Puiu isi ridicase la gala Radio Romania Cultural premiul pentru cel mai bun film ro­ma­nesc din 2016.Puiu nu e, dupa cum se stie, singurul cineast care nu vine la Gopo sau/ si care nu vrea ca filmele lui sa fie nominalizate. In aceeasi situatie sunt Cristian Mungiu si Radu Muntean, in timp ce Radu Jude e mai degraba neinteresat de ideea de gala. Motivul general ar fi ca nu avem o industrie de film care sa justifice o sarbatoare anuala cu rochii lungi si staif. Cand a inceput sa se confrunte cu situatii ca cea a lui Radu Muntean, care a cerut public ca Un etaj mai jos sa nu primeasca nominalizari la Gopo, Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc (organizatorul evenimentului) a modificat regulamentul astfel incat lungmetrajele sa fie eligibile din oficiu si doar scurtmetrajele si documentarele sa fie inscrise de catre producatori.

 

Vasazica Sieranevada a avut in acest an 16 nominalizari, Caini (debutul in lungmetraj al lui Bogdan Mirica) 13, Inimi cicatrizate (de Radu Jude) 12 si Bacalaureat noua nominalizari. Nominalizarile au fost alese din 21 de lungmetraje de catre un juriu format din 11 profesionisti, dintre care cinci critici de film.

 

Sieranevadasi Caini au im­partit cele mai importante premii, fiecare plecand cu cate sase statuete. Sieranevada a castigat la categoriile Cel mai bun film, regizor, scenariu, actrita rol principal (Dana Dogaru), actrita rol secundar (Ana Ciontea) si montaj (Letitia {tefanescu, Ciprian Cimpoi).

 

Caini a fost premiat la categoria Cel mai bun lungmetraj de debut, dar si la rol principal masculin (Gheorghe Visu), rol secundar masculin (Vlad Ivanov), imagine ex-aequo (Andrei Butica), muzica originala (Codrin Lazar, Sorin Romanescu) si sunet (Sam Cohen, Sebastian Zsemlye, Hervé Buirette).

 

Inimi cicatrizate, care adap­teaza opera literara a scriitorului interbelic Max Blecher, a plecat acasa cu premii tehnice: imagine ex-aequo, costume, scenografie, machiaj & coafura.

 

Marele invins al editiei a fost Bacalaureat, care nu a luat nimic.

 

Potrivit lui Razvan Penescu de la PwC, companie care se ocupa din 2011 de organizarea votului, anul acesta au fost in jur de 430 de votanti din 515-520 inscrisi, cifre aproximativ la fel ca la precedentele doua editii.

 

Premiul publicului probabil ca va ramane in istorie. Acest premiu, care se acorda filmului ro­manesc cu cele mai mari in­casari din anul precedent, s-a impartit in acest an in doua. Amfitrionul galei, Alex Bogdan, a balmajit ceva despre faptul ca Centrul National al Cinematografiei avea niste cifre, iar site-ul cinemagia.ro altele, asa ca s-a hotarat sa fie premiate doua filme. Cum asa? Unii distribuitori romani si-au facut un prost obicei de a raporta site-ului Cinemagia (publicatie privata care centralizeaza din proprie initiativa aceste date) niste cifre cat mai umflate, in care nu intra doar numarul de bilete si incasa­rile strict din exploatarea filmului respectiv in cinematografe, ci si date venind din avanpremiere sau ce se mai poate. Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc n-ar fi trebuit sa foloseasca datele Cinemagia, ci pe cele oficiale ale CNC. Pentru ca probabil au fost discutii, iar Gopo a vrut sa impace pe toata lumea, ambele filme au fost premiate. Pe premiile gopo.ro scrie ca #Selfie 69  a avut incasari de 2.296.771 RON, iar Doua lozuri de 2.403.355 RON, in vreme ce #Selfie 69  avut un nu­mar de spectatori mai mare (ceea ce e irelevant, din moment ce premiul se da pentru incasari). Nu se stie de unde sunt luate aceste cifre, lucru care pune si mai mult in dubiu credibilitatea premiului. Cert e ca, din motive necunoscute, nici Cristina Iacob, nici Paul Negoescu, nici producatorii Adrian Sarbu, respectiv Dragos Bucur, Alexandru Papadopol sau Dorian Boguta n-au urcat pe scena sa ridice premiul. Majoritatea dintre ei nici n-au venit la gala (doar pe Boguta l-am vazut). Misto, nu?

 

Alte comentarii legate de ce s-a votat nu prea isi au locul, din moment ce premiile s-au decis in functie de nominalizari. Am uitat sa remarc la momentul respectiv, o fac acum: pacat ca s-a renuntat la categoria Scurtmetraj documentar, care ar fi permis promovarea unor cineasti tineri, dar si stimularea mai multor documentare de calitate. Material era. In fine.

 

Gala a fost mai slaba ca anul trecut. Dupa ce Alex Bogdan reusise o editie in forta in 2016, plina de glume reusite – mai ales ca aproape toate erau ironice –, toata lumea se astepta acum ca Bogdan sa vina cu o cascada mult mai ametitoare de poante. Ceva s-a intamplat, ceva a filat, nu cred ca nu le avea pregatite, dar dupa citatul la Oscaruri in care parodia mai multe filme romanesti (el insusi jucand in ele), Bogdan s-a desfasurat cu tot mai putin aplomb, poate si pentru ca, asa cum i-a scapat la un moment dat, era zorit din casca sa recupereze zece minute de intarziere. So­lutia a fost sa-i impinga de la spate pe cei de pe scena pana la a fi chiar nepoliticos. Show-ul a fost oricum mai uscat ca anul trecut si a dat impresia de incropeala. Textele prezentatorilor au fost plate, au fost destule momente cand parca asistai la o repetitie. Lehamitea amfitrionului s-a transmis repede si in sala.

 

Ideea de a da premiul pentru intreaga cariera lui Ion Dichiseanu a fost proasta din start. Ion Dichiseanu n-a fost niciodata un mare actor, de ce ar trebui sa fie premiat doar pentru ca e in var­sta? (Sa-i mai spui si maestre e parca prea mult.) Ca un facut, din filmuletul de montaj, care repeta imagini din aceleasi filme ca sa para mai lung, a lipsit taman filmul lui cel mai bun, Suta de lei, de Mircea Saucan. Momentul Dichiseanu a fost trist si penibil. Constantin Cotimanis, chemat sa ros­teasca laudatio pentru bunul sau prieten si coleg de teatru, a inceput prin a spune: „Am scos ceva dupa net“, nereferindu-se apoi la nimic, decat putin la femeile pe care le-a iubit Dichiseanu si la cele, mai multe, care l-au iubit pe el (n-a dat nume, totusi). Pe urma a adus in scena un „maestru“ semi-ramolit care l-a ridicat in slavi pe regizorul cu care face acum film, mediocrul Toma Enache, repetand cat de mult ii plac tinerii si cat de mult ii iubeste pe spectatorii care-l aplaudau anemic.

 

Mult mai entuziaste au fost aplauzele la premiile lui Gheorghe Visu si Vlad Ivanov. Visu a spus scurt si la obiect: „Bai, sunt praf. Multumesc!“, in vreme ce Ivanov a venit de-acasa cu o gluma foarte buna legata de rolul sau din Caini : „Dupa filmul asta m-a sunat un prieten sa ma intrebe daca nu mi-e frica sa dorm cu mine in casa“. Acestea au fost cele mai simpatice discursuri de mul­tumire. Primind Premiul pentru scenariu, Cristi Puiu a mu­ltumit sotiei si fiicelor, precum si lui Lucian Pintilie, care l-a incurajat atunci cand i-a aratat impreuna cu Razvan Radulescu scenariul la Marfa si banii. Premiul pentru cel mai bun film Puiu l-a dedicat lui Sorin Medeleni, care a murit inaintea lansarii lui Sieranevada (si care a fost nominalizat la rol secundar masculin).

 

Rautacismele lui Alex Bogdan, care au facut sarea si piperul editiei precedente, au fost acum in doze mai mici. Despre Inimi cicatrizate Bogdan a spus ca „nici prie­tenii nu se uita la el“, tot el banuiesc fiind si autorul discutiei aparent improvizate dintre prezentatoarea Magda Catone si fiul ei, Carol, care se certau pe cheile de la casa si pe faptul ca doreau sa faca unul „un maraton Netzer“, celalalt „un maraton Chisu“.

 

Delirante au fost, cum ziceam, parodiile dupa filmele romanesti, in care Alex Bogdan aparea in scene din filmele anului trecut, recreate impreuna cu actorii respectivi. „De ce te porti asa? Parca ai luat Cannesul“, ii spune Raluca Aprodu in parodia la Caini, iar in parodia la Doua lozuri, Andi Vasluianu (pe post de Dragos Bucur) si Alexandru Papadopol incearca sa-l convinga sa mear­ga sa prezinte Premiile Gopo, dar sa primeasca de la Vasluianu alte plicuri cu castigatori. In fine, in parodia la Inimi cicatrizate Alex Bogdan e pe masa de ope­ratie, iar medicul {erban Pavlu ii arata ce a scos din el, un trofeu Gopo, care emitea un semnal psihotronic, de aceea Bogdan n-a fost luat pana acum in filme – destin asemanator avand si actorul Marius (sic!) Pistereanu.

 

Unii prezentatori puteau fi mai bine triati, dar a fost o placere s-o revedem pe mereu tanara Margareta Paslaru si, fireste, pe Victor Rebengiuc inmanand Premiul pentru cel mai bun film. Daca premiile nu au adus surprize, singura exceptie a fost ca Premiul pentru film european nu s-a dus la Toni Erdmann, filmat aproape in intregime in Romania, ci la Fiul lui Saul, care a luat Oscarul pentru film strain in 2015, dar a ajuns pe ecranele noastre un an mai tarziu.

 

PALMARES GOPO 2017

 

Cel mai bun film: Sieranevada (Romania, Bosnia si Hertegovina, Croatia, Macedonia, Franta) de Cristi Puiu

 

Cel mai bun regizor: Cristi Puiu pentru Sieranevada

 

Cel mai bun scenariu: Cristi Puiu pentru Sieranevada

 

Cea mai buna actrita in rol principal: Dana Dogaru pentru Sieranevada

 

Cel mai bun actor in rol principal: Gheorghe Visu pentru Caini (Franta, Romania, Bulgaria) de Bogdan Mirica

 

Cea mai buna actrita in rol secundar: Ana Ciontea pentru Sieranevada

 

Cel mai bun actor in rol secundar: Vlad Ivanov pentru Caini

 

Cea mai buna imagine ex-aequo : Andrei Butica pentru Caini  si Marius Panduru pentru Inimi cicatrizate  (Romania, Germania) de Radu Jude

 

Cel mai bun montaj: Letitia {tefanescu, Ciprian Cimpoi pentru Sieranevada

 

Cea mai buna scenografie: Cristian Niculescu pentru Inimi cicatrizate

 

Cele mai bune costume: Dana Paparuz pentru Inimi cicatrizate

 

Cel mai bun machiaj si coafura: Bianca Boeroiu, Domnica Bodogan pentru Inimi cicatrizate

 

Cel mai bun sunet:  Sam Cohen, Sebastian Zsemlye, Hervé Buirette pentru Caini

 

Cea mai buna muzica originala: Codrin Lazar, Sorin Romanescu pentru Caini

 

Cel mai bun lungmetraj de debut: Caini, de Bogdan Mirica

 

Cel mai bun documentar: Doar o rasuflare de Monica Lazurean-Gorgan

 

Cel mai bun scurtmetraj: 4:15 PM Sfarsitul lumii de Catalin Rotaru si Gabi Virginia Sarga

 

Premiul Tanara speranta: producatorul Anamaria Antoci pentru Ilegitim (Romania, Polonia, Franta ) de Adrian Sitaru

 

Premiul Gopo pentru intreaga activitate: Valentin Uritescu

 

Premiul Gopo pentru intreaga cariera: Ion Dichiseanu

 

Premiu Special: pirotehnistul Constantin Petre

 

Premiul Publicului (pentru filmul romanesc cu cele mai mari incasari in 2016): #Selfie 69 (Romania) de Cristina Iacob si Doua lozuri  (Romania, Spania) de Paul Negoescu

 

Cel mai bun film european: Fiul lui Saul/Saul Fía (Ungaria) de László Nemes.

 

Distribuit de Transilvania Film

Galerie
Comentarii
Adauga comentariu
Nume
Email
Subiect
Mesaj
Cartea romaneasca | Dan Lungu | Lucian Dan Teodorovici | Fara Zahar | Observator cultural | Gheoland | Teatrul Tineretului din Piatra Neamt |
Romania culturala | Ada Milea | Libraria Noi | Cuvantul | Vasile Ernu | Libraria Mihai Eminescu | Radio Romania Muzical | Centrul National al Dansului | Revista Orizont | Infocarte