Concertele trupei Nuf Said la Viena si Salzburg                                                   Romanul Marea petrecere, de Petre Barbu, tradus in slovena                                                  Poeziile Denisei Duran, traduse in Bulgaria                                                  EUROPAfest Summer Edition 2017                                                   Vladimir Cosma a compus muzica pentru filmul romanesc Octav                                                  „Omul multime“ – prima expozitie in Romania a artistilor Lolo & Sosaku                                                  De ce este Romania astfel? in discutie la Muzeul National al Literaturii Romane                                                  Festivalul BBC Proms in direct la Radio Romania Muzical                                                  Scriitorul Radu Niciporuc a trecut in nefiinta                                                  Veronica D. Niculescu citeste din O vara cu Isidor in Gradina Carturesti Verona                                                 
Nr.560, 27-03-2017
Newsletter
Introduceti adresa de Email pentru a va abona:
Voi n-ati intrebat, FARA ZAHAR va raspunde
Ce-ti doresc eu tie, dulce poezie…
Bobi

— Buna ziua, bine ati venit! Doriti sa va aduc un meniu?— Nu, nu e nevoie, vreau o cafea, ca ma omoara durerea asta de cap.

 

— Doriti o cafea mare, mica sau lunga?

 

— Cafea sa fie.

 

— Cu lapte sau fara?

 

— Fara lapte. Si fara zahar, imi place neagra.

 

— Un pic de zahar mai salveaza din calciu, asa am auzit.

 

— Lasa, ca am mancat branza de vaci cand eram mic.

— Avem cafea columbiana la ibric si cafea espresso.

 

— O vreau pe aia mai tare, sa intre mai repede in sistem.

 

— Sunteti dependent de cofeina, cum s-ar spune.

 

— Dependent de multa cofeina. Si am ramas fara cafea acasa, probabil de asta ma si doare capul, nu i-am dat la timp. Umblu ca un zombi.

 

— Eh, asta se va rezolva imediat. Deci ramane o cafea espresso dubla, neagra.

 

— Ah, ti-a iesit un porumbel din gura.

 

— Cum adica?

 

— Adica ai spus exact ce voiam sa aud. E o metafora. Tu ai zis es­presso dubla neagra, iar eu asta imi doresc, deci e ca si cum ti-a iesit un porumbel din gura.

 

— Asta e ca la iluzionisti? Am un prieten care face iluzionism, ma mai cheama uneori sa apas telecomanda de la un lacat. Dar cu porumbei nu lucreaza, ca cica l-a certat nevasta, ca i se cacau prin balcon si le-a dat drumul.

 

— Nu are nici o legatura cu asta. Tu chiar nu stii ce e o metafora? Epitet, comparatie, alea alea?

 

— De epitet am auzit la scoala. E ala cu casa mare, floare frumoasa.

 

— Asa, bravo. Metafora e ca o comparatie din care un termen lipseste.

 

— Aaa, de la compuneri. Acum mi-am amintit. Mustacioara lui, pana corbului, hi hi!

 

— Pe acolo, da. Acum te rog sa-mi aduci cafeaua aia.

 

— Apropo, ca tot mi-ati zis de metafore, ati auzit de promotia de azi? E ziua poeziei si puteti plati cafeaua spunand o poezie.

 

— Hm, nu stiam.

 

— Da, de dimineata am dat vreo unspe. Dar sa stiti ca unii oameni au preferat sa plateasca decat sa recite. Cred ca nu voiau sa se faca de rusine.

 

— Poate sunt timizi.

 

— Or fi, dar mie imi convenea mai mult cu poezii. Imi place o fata si vreau sa ii spun una frumoasa. Le-am adunat pe toate unspe, dar nu ma pot decide. Poa­te ma ajutati dumneavoastra.

 

— La ce durere de cap am, si­gur nu sunt competent.

 

— Ba sigur sunteti. Oare asta nu ar merge? Deci: eu cand ma gandesc la tine, sa dau din aripi imi vine, multe flori sa-ti daru­iesc, Alexandra, te iubesc.

 

— O cheama Alexandra?

 

— Nu, Mioara, dar ma gandesc ca in loc de Alexandra sa tusesc si ea sa nu inteleaga. Cum vi se pare?

 

— Ai putea sa-i spui asa: am migrena, sunt nervos, asa ca te rog frumos, misca-ti hoitul repejor si-adu-mi o cafea, ca mor.

 

— Si la final Mioara, te ador?

Comentarii
Adauga comentariu
Nume
Email
Subiect
Mesaj
Cartea romaneasca | Dan Lungu | Lucian Dan Teodorovici | Fara Zahar | Observator cultural | Gheoland | Teatrul Tineretului din Piatra Neamt |
Romania culturala | Ada Milea | Libraria Noi | Cuvantul | Vasile Ernu | Libraria Mihai Eminescu | Radio Romania Muzical | Centrul National al Dansului | Revista Orizont | Infocarte