Concertele trupei Nuf Said la Viena si Salzburg                                                   Romanul Marea petrecere, de Petre Barbu, tradus in slovena                                                  Poeziile Denisei Duran, traduse in Bulgaria                                                  EUROPAfest Summer Edition 2017                                                   Vladimir Cosma a compus muzica pentru filmul romanesc Octav                                                  „Omul multime“ – prima expozitie in Romania a artistilor Lolo & Sosaku                                                  De ce este Romania astfel? in discutie la Muzeul National al Literaturii Romane                                                  Festivalul BBC Proms in direct la Radio Romania Muzical                                                  Scriitorul Radu Niciporuc a trecut in nefiinta                                                  Veronica D. Niculescu citeste din O vara cu Isidor in Gradina Carturesti Verona                                                 
Nr.574, 17-07-2017
Newsletter
Introduceti adresa de Email pentru a va abona:
Nr.574, 17-07-2017
Vagonul cu vorbe
Vara fierbinte pentru Dragnea. Ca in Brazilia
Florin Ghetau

Liviu Dragnea si-a pierdut busola. Se aduna tot mai multe probleme pe capul sau, iar apropiatul verdict al Justitiei il face si mai vulnerabil. Liderul PSD nu stie cum si pe unde sa mai scoata camasa.Orice zi care trece ii ingreuneaza situatia. In plus, dezvaluirile Rise Project contureaza un viitor incert pentru liderul social-democrat. Apar noi temeri la orizont ca va fi pus sub acuzare intr-un dosar complicat si greu in acelasi timp.

 

Pe de alta parte, nici guver­narea nu mai e ce-a fost la inceputurile anului 2017. Noul premier Tudose, abia inscaunat de cateva saptamani, da semne de independenta, iar Dragnea nu intelege de ce nu poate gasi un personaj obedient suta la suta si fara mofturi, care sa-i execute ordinele fara vreun comentariu. In PSD se vor­beste ca Tudose va fi greu de incalecat si ca omul are suficiente legaturi in partid. Cu alte cuvinte, Tudose nu-i nici macar Grin­dea­nu, pesedistul cuminte care nici el n-a mai suportat sa fie pus la colt de Dragnea.

 

Ce auzim dinspre PSD si de la Dragnea nu suna deloc bine. De sase luni e o joaca permanenta de-a guvernarea. Ba e impozitul global, ba e impozitul pe cifra de afaceri, totul e un haos greu de inteles la un partid de regula linistit la pu­tere, cum este PSD.

 

Plus ca scadenta pentru mari­rile de lefuri si pensii se apropie, in timp ce apar semne tot mai ingrijoratoare ca pusculita e goa­la. Iar daca majorarile nu vor fi acordate, electoratul fidel se va desprinde de PSD precum coaja de portocala.

 

Dupa jumatate de an in care a incercat tot felul de trasnai (vezi OUG 13), liderul PSD pare sa schimbe tactica si sa iasa la atac. Simtind ca e la ananghie si ca apararea cea mai buna este ata­cul, Dragnea trece la ame­nintari.

 

In ziua in care Rise Project anunta ca publica un nou episod brazilian cu el in rolul principal, ANAF descindea la sediul redac­tiei pentru a vedea probabil de unde provin informatiile obti­nute de ziaristii respectivi.

 

„Perioada de pace s-a incheiat. Toata lumea trage in noi si noi intoarcem obrazul. Vom avea o alta atitudine. Sa vedem cine nu vrea pace si stabilitate. Am foarte multe banuieli. Sunt oameni implicati si foarte multi bani. Daca nu se poate, jucam pe terenul lor.“ Foarte interesanta afirmatia li­derului PSD. E pentru prima data cand auzim astfel de vorbe din gura unui om care n-a lasat impresia ca joaca la rupere. De asemenea, a fost readus in prim-plan „inami­cul“ Soros, cel care vedem ca e pus la colt si in Ungaria.

 

Pana si protestele la care mai participa o mana de oameni il enerveaza pe Dragnea. Jandarmii au fost mult mai nervosi duminica trecuta, iar unul dintre fotoreporteri a fost legitimat si bagat in duba, pentru ca dintr-o data repre­zenta un pericol.

 

Acum vedem cat de inteleapta a fost decizia presedintelui Iohannis de a nu iesi la rampa. Unii l-au criticat, acuzandu-l ca sta pasiv la Cotroceni si ca nu se baga la lupta. Despre ce lupta ar fi vorba si cu cine? Dragnea si ai lui abia as­teapta sa inceapa taraboiul. Acum nu mai au pe cine da vina, pentru ca Iohannis l-a acceptat pe Tudose fara nici un comentariu. Dar ima­ginati-va ce scandal ar fi fost daca seful statului ar fi criticat zi de zi guvernarea PSD. N-ar fi fost exclus ca PSD sa fi mers pana la suspendarea presedintelui. Acum e greu sa gaseasca motivul, dar o batalie continua cu presedintele le-ar fi dat cu siguranta celor din PSD apa la moara.

 

Klaus Iohannis e omul care tace si face. A criticat PSD la inves­tirea cabinetului Tudose, iar mai nou si-a anuntat sustinerea pentru Codruta Kovesi. Posibil ca pre­sedintele sa astepte momentul favorabil pentru a rupe pisica. Cei care l-au criticat ca n-a incercat trimiterea PSD in opozitie dupa balamucul cu Grindeanu e posibil sa fi inteles si ei jocul Cotroceniului.

 

Vara se anunta lunga pentru Dragnea. Si incinsa. In toamna se va sti cu adevarat cat de mare e gaura la buget si incotro se duce deficitul.

 

Tot in toamna vom afla si verdictul lui Dragnea in dosa­rul „Bom­bonica“, dar nu este exclus sa vedem o alta explozie in Justi­tie, in cazul Tel Drum.

 

Parlamentul a intrat in vacan­ta, dar e posibil sa asistam la mis­cari serioase in sesiunea care in­cepe la 1 septembrie. Totusi, o schimbare a majoritatii parlamen­tare pana la finele anului e putin pro­babila. PNL e inca fragil, iar Ludovic Orban nu si-a castigat po­zitia de lider al opozitiei, USR isi cauta drumul, dar nu-l prea ga­ses­te, iar pe formatiunea lui Traian Basescu nu prea poti conta.

 

PSD isi complica singur viito­rul, pe fondul greselilor lui Drag­nea. Intrebarea e ce se va intampla din septembrie incolo, cand jocul va deveni tot mai aspru. Dar si mai neprevazut.

Comentarii
Adauga comentariu
Nume
Email
Subiect
Mesaj
Cartea romaneasca | Dan Lungu | Lucian Dan Teodorovici | Fara Zahar | Observator cultural | Gheoland | Teatrul Tineretului din Piatra Neamt |
Romania culturala | Ada Milea | Libraria Noi | Cuvantul | Vasile Ernu | Libraria Mihai Eminescu | Radio Romania Muzical | Centrul National al Dansului | Revista Orizont | Infocarte