Expozitia „Interferente“ la FIVE PLUS Art Gallery din Viena                                                  EXPOZITIA „SEEDS (PLANTED BY OTHER WOMEN INSIDE MY HEAD)“ LA ICR BERLIN                                                  Despre filosofia prima de al-Kindi, la Cluj                                                  Dan Ciupureanu despre Omar si diavolii, la Iasi                                                  Jazz live cu Whiskydenker la Hangariada                                                  Expozitia „Orase in dialog: Bucuresti – Viena“                                                  Evenimente POLIROM JUNIOR la Sotron. Targ de carti, jocuri si distractii                                                  Seara literara cu scriitorul Gheorghe Sasarman la ICR Berlin                                                  Editura Polirom la Bookfest 2017                                                  Festivalul Filmului European saluta viitoarea capitala europeana a culturii                                                 
Nr.566, 15-05-2017
Newsletter
Introduceti adresa de Email pentru a va abona:
Nr.566, 15-05-2017
Vagonul cu vorbe
PNL, cooperativa cu procente putine
Florin Ghetau

Peste cinci saptamani, PNL isi va tine congresul. Cand spui PNL, te referi la principalul partid de opozitie, nu la o formatiune oarecare. Putini cred insa ca liberalii vor deveni altfel dupa marea sfatuiala de luna viitoare. Nici macar unii membri liberali nu mai cred in revigorarea rapida a partidului, atat de jos s-a ajuns.Pe 17 iunie liberalii vor avea congres, cu 5.000 de oameni, dar sase zile mai devreme vor avea loc alegeri partiale in aproape 40 de localitati, intre care si doua rese­dinte de judet, Craiova si Targu Jiu. Cine din PNL vorbeste despre acest scrutin? E adevarat ca PSD are prima sansa, cata vreme in multe dintre orase vor fi alegeri pentru primarie dupa demisiile unor oameni importanti din PSD (vezi cazul Olgutei Vasilescu), insa un partid serios se implica in orice batalie electorala, indiferent daca sunt alegeri la termen sau anticipate. Si indiferent daca are sau nu sanse. Pentru ca una e sa pierzi la o diferenta de 40 de procente, altceva e sa te bati pentru orice vot si sa pierzi onorabil. In definitiv, e un bun exercitiu pentru a te organiza, pentru a in­cerca noi strategii, dupa ce te-ai facut de ras la ultimele alegeri.

 

PNL nu e interesat de nimic, nici macar ca ii pleaca membrii. Nu mai bate nimeni la usa PNL, nu mai intra nici o personalitate, partidul s-a transformat intr-o structura inchisa, care nu mai comunica in exterior. Singura preocupare din aceste zile e cum se ocupa functiile la congresul din iunie. Conteaza doar scaunele care le asigura prezenta apoi pe liste.

 

PSD a castigat detasat alegerile, insa avem inceputul de guvernare cel mai instabil din ultimii 20 de ani incoace. Nici o alta forma­tiune n-a avut sute de mii de oameni in strada la o luna dupa ce a cules voturile electoratului. PSD s-a preocupat doar de scoaterea coruptilor din puscarii si de im­blan­zirea DNA. Au existat ceva de­cizii economice, insa si acestea luate dupa amanari repetate si discutii inutile. Plus ca anuntatele cresteri de lefuri risca sa duca in sant o economie abia iesita din lunga criza. Logic ar fi fost ca prin­cipala formatiune de opozitie sa profite de conjunctura si sa inghesuie PSD in colt chiar din primele saptamani ale anului 2017. Nu doar ca nu s-a intamplat asta, dar liberalii se balbaie si mai tare, oamenii partidului lipsind in momente cruciale la dezbaterile din comisiile parlamentare.

 

Multi au spus ca Gorghiu si Blaga au tras partidul in jos. Ca ei sunt de vina. E adevarat ca ambii au luat decizii catastrofale la inceputul anului trecut (desemnarea candidatului la primaria Bucurestiului a fost semnalul dezastrului pentru PNL) si ca formatiunea n-a avut cap sau coada nici la locale, nici la parlamentarele din toamna lui 2016. Insa ambii conducatori au facut pasul in spate de cateva luni. E mai vioi acum PNL? Sunt sanse ca dupa congres partidul sa se stabilizeze si sa inceapa sa creasca? Greu de crezut, mai degraba nu.

 

Vedem aceleasi cooperative care urzesc planuri si cam aceiasi oameni care alearga dupa functii. Cris­tian Busoi si Ludovic Orban se bat pentru sefia partidului, insa nici unul nu rupe gura targului. Busoi ar fi varianta care ar ingropa definitiv PNL in urmatorii patru ani, in timp ce Orban pare raul cel mai mic, insa fara capacitatea de a tracta formatiunea catre 30 la suta.

 

Intre cei doi graviteaza cooperativa liberala, din care fac parte mereu aceleasi personaje: Atanasiu, Voicu, Petrache.

 

Multi se intreaba ce face Klaus Iohannis in aceasta perioada, da­ca il mai preocupa viitorul PNL sau si-a luat gandul de la al doilea mandat. Cum se va bate la prezidentialele din 2019 daca nu va avea o forta politica sanatoasa care sa-l sustina?

 

Posibil ca presedintele sa aiba alt calcul, in conditiile in care prezidentialele difera de restul alegerilor, intrucat implica emotie si asigura o prezenta superioara la vot. Daca dam insa timpul in ur­ma, scrutinul din 2014 n-ar fi fost castigat probabil de Iohannis in turul doi daca n-ar fi aparut boacana colosala a lui Ponta cu dias­pora. E adevarat ca PSD e maestru al gafelor la prezidentiale (Geoana la Van­tu, Ponta cu blocarea votului in afara tarii), insa prezidentul actual are nevoie de un partid in spate pentru batalia de peste doi ani.

 

Unii vorbesc chiar de o ruptu­ra, insa e complicat sa mai faci un partid de la zero. Un partid de opozitie puternic face guvernarea mai responsabila. Deocamdata PSD tropaie, PNL inca nu se re­gaseste. Urmeaza saptamani decisive la liberali.

Galerie
Comentarii
Adauga comentariu
Nume
Email
Subiect
Mesaj
Cartea romaneasca | Dan Lungu | Lucian Dan Teodorovici | Fara Zahar | Observator cultural | Gheoland | Teatrul Tineretului din Piatra Neamt |
Romania culturala | Ada Milea | Libraria Noi | Cuvantul | Vasile Ernu | Libraria Mihai Eminescu | Radio Romania Muzical | Centrul National al Dansului | Revista Orizont | Infocarte