Concertele trupei Nuf Said la Viena si Salzburg                                                   Romanul Marea petrecere, de Petre Barbu, tradus in slovena                                                  Poeziile Denisei Duran, traduse in Bulgaria                                                  EUROPAfest Summer Edition 2017                                                   Vladimir Cosma a compus muzica pentru filmul romanesc Octav                                                  „Omul multime“ – prima expozitie in Romania a artistilor Lolo & Sosaku                                                  De ce este Romania astfel? in discutie la Muzeul National al Literaturii Romane                                                  Festivalul BBC Proms in direct la Radio Romania Muzical                                                  Scriitorul Radu Niciporuc a trecut in nefiinta                                                  Veronica D. Niculescu citeste din O vara cu Isidor in Gradina Carturesti Verona                                                 
Nr.562, 10-04-2017
Newsletter
Introduceti adresa de Email pentru a va abona:
Nr.562, 10-04-2017
Vagonul cu vorbe
Partidul lui Ciolos
Florin Ghetau

Invitat zilele trecute la Grupul pentru Dialog Social, Dacian Ciolos a clarificat chestiunea cu infiintarea unui nou partid politic.In con­ditiile in care PNL si USR sunt in deriva, aparitia unei formatiuni, avandu-l pe Ciolos in frunte, parea o necesitate. Intrebat direct la intalnirea GDS de ce amana su­biectul si cand va anunta dema­rarea noii constructii, Ciolos a dat un raspuns care i-a surprins pe multi: „O angajare acum intr-un partid nou n-ar face decat sa dez­bine si mai mult fortele care in­cearca sa se regaseasca. Nu doresc sa fiu cel care dezbina, care fractureaza si mai mult“.

 

Faramitarea pe zona partidelor democratice (USR nu poate fi considerat de dreapta!) n-ar face decat sa ajute PSD. Un partid cum este PSD, bine infipt in teritoriu, cu 40 la suta in sondaje si cu peste jumatate dintre primari, s-ar bucura daca Dacian Ciolos ar face pasul in politica, prin crearea unei noi formatiuni.

 

Exista analisti care spun ca fostul premier ar atrage alt tip de electorat si ca multi oameni de valoare s-ar implica alaturi de Ciolos. Teoria e una, dar practica e cu totul altceva. O noua for­matiune are nevoie de oameni in fiecare judet. Sunt necesare sedii, ceea ce in­seamna resurse. Cu filiale puternice in Bucuresti, Cluj, Timisoara sau Iasi nu faci nimic, trebuie acoperite toate judetele daca vrei sa contezi in alegeri. S-a vazut cat de greu a fost pentru USR sa ia opt procente la nivel national, in conditiile in care in Capitala partidul lui Nicusor Dan a luat 30 la suta.

 

Politica inseamna imagine, dar ai nevoie de organizare de sus pana jos, altfel totul e doar un ba­lon de sapun care se poate sparge intr-un an sau doi.

 

Daca ar intra acum in arena, partidul lui Ciolos s-ar bate pe aceleasi voturi cu PNL si USR. La scrutinul din 2016, PNL si USR au avut impreuna aproape 30 de procente. Chiar daca au aparut pu­tine sondaje in acest an, e greu de crezut ca s-au produs modifi­cari semnificative. Partidul lui Ciolos, daca ar intra in lupta, s-ar infrupta probabil din aceeasi felie, poate cu un plus de cateva puncte. Ori­cum am lua-o, ar fi undeva spre 35 de procente (plus sau minus trei la suta), din care s-ar hrani PNL, USR si Partidul lui Ciolos. N-am mai avea 20 plus 8, ci 18 plus 5-6 plus 10-12. Cand in partea cealalta ai un colos de 40 la suta, fa­ra­mitarea excesiva pe dreapta n-are nici o logica.

 

Si atunci care e solutia, cata vreme Dacian Ciolos inca are un capital urias de incredere? In mai si iunie, USR si PNL isi vor tine congresele. Primul care va intra in focuri este partidul lui Nicusor Dan, o mare dezamagire dupa alegerile din toamna trecuta. In loc sa se ocupe de organizare si sa in­cerce sa-si faca filiale in toata tara, USR este macinat de tensiuni interne. Nicusor Dan nu vrea sa lase partidul din mana, dar nici nu are un plan serios pentru cresterea formatiunii sale. De partea cealalta, exista o grupare tot mai vocala in USR, care vrea trecerea in liga mare, adica un partid de masa, cu filiale si membri in toate judetele. E foarte important asadar cine va fi noul li­der USR si ce vrea acesta. Daca va fi Nicusor Dan, probabil se va mer­ge pe aceeasi rigiditate, insa in cazul in care Nicusor pierde, atunci e posibil orice, inclusiv venirea lui Dacian Ciolos in partid. In a doua situatie n-ar fi exclusa nici organizarea unui al doilea congres, undeva in toamna, si inscaunarea lui Ciolos in fruntea formatiunii.

 

La PNL e important cine castiga sefia, dar e de urmarit si cum se vor pozitiona competitorii fata de ace­lasi Ciolos. Paradoxal, prin anuntul de zilele trecute, Ciolos forteaza PNL si USR sa se deschida catre societatea civila, ba chiar sa-l accepte la un moment dat.

 

Partidul lui Ciolos nu s-a infiintat, dar se vede ca el exista deja. Si in USR, dar si in PNL. Deocamdata sunt niste nuclee de simpatizanti, care si-ar putea face simtita prezenta la congresele din mai si iunie ale celor doua formatiuni.

 

Mai e o ipoteza: formarea unei aliante, care sa poata concura cu sanse PSD la viitoarele alegeri. Din noua structura ar face parte PNL, USR, dar si gruparea Ciolos, chiar daca aceasta din urma ramane un simplu ONG.

 

Afirmatia lui Ciolos de la GDS, respectiv: „Nu sunt eu omul care sa dezbine“, trebuie citita si in aceas­ta cheie. Dacian Ciolos poate fi lian­tul, cu conditia sa fie acceptat de ceilalti. Constructia incepe in mai, cand un prim partid, USR, va da semnalul pentru ceea ce se va in­tampla pe scena politica in ur­ma­torii ani.

Comentarii
Adauga comentariu
Nume
Email
Subiect
Mesaj
Cartea romaneasca | Dan Lungu | Lucian Dan Teodorovici | Fara Zahar | Observator cultural | Gheoland | Teatrul Tineretului din Piatra Neamt |
Romania culturala | Ada Milea | Libraria Noi | Cuvantul | Vasile Ernu | Libraria Mihai Eminescu | Radio Romania Muzical | Centrul National al Dansului | Revista Orizont | Infocarte