Laureatul Premiului Strega 2017, in Biblioteca Polirom: Paolo Cognetti, Cei opt munti                                                  Petrecere in oras: luna august la Fundatia Calea Victoriei ;)                                                  Concertele trupei Nuf Said la Viena si Salzburg                                                   Romanul Marea petrecere, de Petre Barbu, tradus in slovena                                                  Poeziile Denisei Duran, traduse in Bulgaria                                                  EUROPAfest Summer Edition 2017                                                   Vladimir Cosma a compus muzica pentru filmul romanesc Octav                                                  „Omul multime“ – prima expozitie in Romania a artistilor Lolo & Sosaku                                                  De ce este Romania astfel? in discutie la Muzeul National al Literaturii Romane                                                  Festivalul BBC Proms in direct la Radio Romania Muzical                                                 
Nr.562, 10-04-2017
Newsletter
Introduceti adresa de Email pentru a va abona:
Nr.562, 10-04-2017
Intamplari si personaje
Cate-n luna si-n stele
Florin Lazarescu

Am primit cadou un telescop.M-am chinuit vreo trei ceasuri sa-l montez, sa inteleg ce face fiecare lentila in parte. Si-am inceput sa-l reglez pe casele de la linia orizontului. E superfun, e incredibil cum si cat apropie, chiar si fara lentilele amplificator.

 

Abia astept o noapte senina. In fine, nu-i vreun Hubble, dar ma gandesc ca, daca Ptolemeu ar fi avut asa ceva, ar fi scris un alt tratat, si-ar fi reviziut teoria, ar fi descoperit o multime de ches­tii pe cerul instelat, ar fi scurtat istoria astronomiei cu vreo cateva sute de ani. Iar eu – ca si mai toti cei­lalti, in cazul chestiilor de teh­nologie curenta – folosesc o unealta ultrasofisticata doar pentru distractie.

 

***

 

Caut la sectorul unelte o coada de harlet, ca am rupt deja una. Acolo dau peste o femeie cu o lama de coasa in mana, vorbind tare la telefon, usor iritata, privind catre neantul dintre rafturi: Mai, Costele, is eu!... Cum care eu?!... Eu is, doamna cu coasa!

 

***

 

Un lucru e clar: de cand am eu telescop, nu mai apare luna pe cer.

 

***

 

Frate, ce nu intelege BOR e ca nu-si poate insusi selectiv din ci­vilizatia actuala doar Mercedesul, loudspeaker-ele si licenta de tran­smisie radio-tv prin satelit, ci si o gandire adecvata.

 

***

 

La Urgente – nimic personal grav, alta-i povestea – e o doamna care asteapta de cateva ore, fara sa o intrebe nimeni nimic, stand cuminte pe un scaun, cu fesul indesat pe cap, cu mainile in buzunarele unei haine groase, cu ochii atintiti intr-un ecran pe care ruleaza mut un documentar despre maimute, printre ceilalti napastuiti ai sortii: oameni in coma, arsi, accidentati, betivi, drogati, ologi, un nebun cu un radiocasetofon urias pe umar etc. Mi-e mai mila cumva de ea, sunt aproape revoltat ca de atata timp nu a preluat-o nici un medic. Apoi o aud confesandu-se cuiva de alaturi: „Eu sunt din Bistrita. Nu-s bolnava. A ajuns trenul tar­ziu si n-am unde dormi. Am venit sa stau aici, ca e cald si bine. Maine merg pe la manastiri“. Si, drept dovada, abia acum observ trolerul ei de turist.

 

***

 

Vecinul si eu, fiecare pe prispa lui. Dupa o vreme ma intreaba:

 

— Dom’ Florin, ce mai faceti?

 

— Uite fumez si ma gandesc unde sa mai plantez niste chestii pe care le-am cumparat. Mai am si niste iarba de pus.

 

Alta pauza.

 

— Auzi, dar matale scrii carti?

 

— Da, zic eu cumva stanjenit. Dar de unde stiti?

 

— Pai, a trecut azi o doamna pe-aici, s-a uitat lung la casa ma­tale si m-a-ntrebat: „Aici sta baia­tul cela care scrie carti?“.

 

***

 

Dupa doar cateva nopti de privit luna cu telescopul – mult mai in detaliu decat mi-as fi inchipuit –, fac doua observatii stiintifice si una cu caracter mai personal:

 

1. Luna a fost lovita rau si de meteoriti, si de soarta.

 

2. Actualmente, pe luna nu se intampla nimic.

 

3. 1 si 2 ar putea fi si ultimele observatii stiintifice legate de subiect.

Comentarii
Adauga comentariu
Nume
Email
Subiect
Mesaj
Cartea romaneasca | Dan Lungu | Lucian Dan Teodorovici | Fara Zahar | Observator cultural | Gheoland | Teatrul Tineretului din Piatra Neamt |
Romania culturala | Ada Milea | Libraria Noi | Cuvantul | Vasile Ernu | Libraria Mihai Eminescu | Radio Romania Muzical | Centrul National al Dansului | Revista Orizont | Infocarte