Despre filosofia prima de al-Kindi, la Cluj                                                  Dan Ciupureanu despre Omar si diavolii, la Iasi                                                  Jazz live cu Whiskydenker la Hangariada                                                  Expozitia „Orase in dialog: Bucuresti – Viena“                                                  Evenimente POLIROM JUNIOR la Sotron. Targ de carti, jocuri si distractii                                                  Seara literara cu scriitorul Gheorghe Sasarman la ICR Berlin                                                  Editura Polirom la Bookfest 2017                                                  Festivalul Filmului European saluta viitoarea capitala europeana a culturii                                                  Despre Eminescu si literatura italiana, la Salonul Intenational de Carte de la Torino                                                   11 trupe internationale si 4 zile de jazz, in iulie, la poalele Muntilor Semenic                                                 
Nr.599, 20-03-2017
Newsletter
Introduceti adresa de Email pentru a va abona:
Nr.599, 20-03-2017
Romanii e destepti
Din poznele Academiei Romane (III)
Radu Pavel Gheo

Cand am dat titlul acestui text, poate ca am folosit un termen usor nepotrivit. O institutie atat de respectabila ca Academia Romana nu face pozne, ci gafe. Iar propunerea academica din „Strategie de dezvoltare a Romaniei in urmatorii 20 de ani“, prin care absolventii de facultate care vor sa emigreze trebuie fie sa lucreze mai intai cativa ani in Romania, fie sa-si plateasca studiile asigurate de statul roman, exact asta e: o gafa cu lustru stiintific.Sigur, documentul strategic amintit aici a stabilit corect ca una din principalele probleme ale Romaniei de azi e depopularea prin emigrare – in general economica. Doar ca pentru asta nu era nevoie de cine stie ce grup de analiza. Iar solutia propusa ar fi imaginat-o, fara prea multa gandire academica, orice grup de romani vorbareti adunati la o crasma de tara.

 

O asemenea solutie e supa­ratoare din mai multe puncte de vedere. Mai intai, are un iz nationalist si autoritarist: nu pleaca oricine asa cum il taie capul din patria care i-a dat o paine de mancat si o scoala de educat. Mai mult decat atat, e si discriminatorie: se refera doar la absolventii de studii superioare. Eu, unul, sa fiu instalator sau chelner, m-as revolta. Adicatelea Academia Romana nu e deloc deranjata daca micii meseriasi, constructorii, tamplarii, dulgherii, soferii emigreaza cu zecile de mii. Acestia sunt un fel de cetateni de mana a doua, netitrati, neincununati cu lauri si togi academice, ce ne pasa de ei? Ne doare doar cand pleaca floarea intelectualitatii, nu alde Gica Zece-Clase, care pune faianta in baia academica.

 

Si-apoi sa nu uitam ca instalatorii, dulgherii, mecanicii auto si altii asemenea au facut si ei o scoala in Romania. Un liceu, o scoala profesionala sau macar un gimnaziu. Si ei s-au bucurat de invatamantul gratuit asigurat de generoasa noastra patrie, iar acum o sterg in tari straine cu tot cu expertiza lor. Doar stiti cat e de greu sa gasesti un instalator bun in ziua de azi. Cu ce-i mai bun un medic generalist decat un instalator atunci cand ti-au crapat tevile in casa si ti s-a inundat parchetul de stejar? Numai ca instalatorul acela e departe, in Italia, cu tot cu studiile lui platite de statul roman. Sa plateasca si ei, netitratii, daca vor sa plece!

 

De altfel, daca Academia Romana ar vrea sa stavileasca „exodul creierelor“, poate chiar pe liceeni ar trebui sa-i sperie cu cheltuielile de scolarizare, fiindca in ultimii ani cei mai straluciti absolventi ai liceelor de la noi pleaca in strainatate cu burse la cele mai prestigioase facultati. Statul roman nici nu mai apuca sa cheltuie cu ei banii pentru studiile superioare pe care raportul citat zice ca ar trebui sa-i ceara inapoi.

 

In fine, haideti sa ne gandim si la sutele de mii de absolventi de facultate care nu pleaca din tara, ci raman aici si lucreaza in cu totul alt domeniu decat cel in care s-au specializat. Cineva a terminat Facultatea de Management Turistic si s-a angajat ca secretara la o companie producatoare de anvelope. Altcineva a obtinut o diploma de inginer mecanic si lucreaza ca agent de asigurari. Cutare a absolvit Filologia, s-a facut om politic, iar acum tine discursuri inepte in Parlamentul Romaniei sau a devenit chiar ministru al Muncii, Economiei sau Integrarii. Asta nu inseamna ca statul a „cheltuit“ degeaba o gramada de bani, prega­tind niste oameni pentru o profesie pe care absolventii respectivi nu o practica?

 

Asadar, daca tot trebuie sa impunem plata studiilor, atunci sa plateasca toti. Sau sa lucreze toti unde-i pune statul. Sa lasam deo­parte idealismele cu invatamantul gratuit si sa calculam cu minutiozitate contabiliceasca, an de an, ce si cui a dat statul si daca romanul educat a lucrat indeajuns ca sa-si achite educatia. Strungar, tamplar, chirurg sau informatician – sa plateasca toti. Sau sa inchidem granitele o vreme, pana isi scoate statul parleala de pe pielea romanilor scoliti. Asta ar fi cu adevarat o strategie pentru 20 de ani.

 

E drept ca dupa moartea lui Nicolae Ceausescu noi ne-am cam pierdut specialistii in indrumarea cetatenilor spre folosul statului. Dar am auzit ca exista niste experti academicieni in Coreea de Nord...

Comentarii
Adauga comentariu
Nume
Email
Subiect
Mesaj
Cartea romaneasca | Dan Lungu | Lucian Dan Teodorovici | Fara Zahar | Observator cultural | Gheoland | Teatrul Tineretului din Piatra Neamt |
Romania culturala | Ada Milea | Libraria Noi | Cuvantul | Vasile Ernu | Libraria Mihai Eminescu | Radio Romania Muzical | Centrul National al Dansului | Revista Orizont | Infocarte