Laureatul Premiului Strega 2017, in Biblioteca Polirom: Paolo Cognetti, Cei opt munti                                                  Petrecere in oras: luna august la Fundatia Calea Victoriei ;)                                                  Concertele trupei Nuf Said la Viena si Salzburg                                                   Romanul Marea petrecere, de Petre Barbu, tradus in slovena                                                  Poeziile Denisei Duran, traduse in Bulgaria                                                  EUROPAfest Summer Edition 2017                                                   Vladimir Cosma a compus muzica pentru filmul romanesc Octav                                                  „Omul multime“ – prima expozitie in Romania a artistilor Lolo & Sosaku                                                  De ce este Romania astfel? in discutie la Muzeul National al Literaturii Romane                                                  Festivalul BBC Proms in direct la Radio Romania Muzical                                                 
Newsletter
Introduceti adresa de Email pentru a va abona:
Home
 » 
Stiri
Concertul extraordinar al compozitorului si dirijorului Vladimir Cosma la Praga

Institutul Cultural Roman de la Praga are placerea de a va invita la concertul extraordinar al compozitorului si dirijorului de origine romana Vladimir Cosma la pupitrul Orchestrei Simfonice Nationale Cehe, care va avea loc luni, 10 iulie 2017, ora 19:00, in Sala Smetana din Casa Municipala din Praga. Evenimentul face parte din Festivalul International de Muzica Prague Proms care se desfasoara in perioada 21 iunie – 19 iulie 2017, la Praga, Republica Ceha.

Vladimir Cosma a inceput sa compuna muzica clasica si jazz incepand cu anii ’70, apoi a trecut la muzica de film. A compus mai ales pentru productiile cinematografice franceze, printre care Le Distrait (regia Pierre Richard, 1970), Le Grand Blond avec une chaussure noire, Le Retour du grand blond (in regia lui Yves Robert si Pierre Richard, 1972/1974), Les Aventures de Rabbi Jacob (regizat de Gérard Oury, cu Louis de Funès in rolul principal, 1973), La moutarde me monte au nez (regizat de Claude Zidi cu Pierre Richard), L’aile ou la cuisse (regia: Calude Zidi, cu Louis de Funès, 1974/1976), L’Animal (regia Claude Zidi, cu Jean-Paul Belmondo, 1977) si multe altele.
 
Vladimir Cosma a primit nenumarate premii internationale, printre care doua premii Césars in 1982 si 1984 pentru cea mai buna muzica pentru filmele Diva (regia: Jean-Jacques Beineix) si Le Bal (regia: Ettore Scola). La Cannes in 1983 fost premiat cu Grand Prix du Disque, iar la Varsovia in mai 2001 a castigat premiul Philip pentru cea mai buna muzica de film compusa in Europa. In octombrie 2016 Vladimir Cosma a sarbatorit 50 de ani de cariera profesionala cu o serie de concerte in jurul Frantei – inclusiv Paris, Lyon, Lille si Rouen, precum si la Geneva, in Elvetia.
 
Orchestra Simfonica Nationala Ceha a fost infiintata in anul 1993 de catre trompetistul ceh Jan Hasenöhrl si se afla in topul primelor zece orchestre nu numai din Cehia, dar si din Europa, avand in palmares colaborari cu artisti extrem de cunoscuti, cum ar fi Ennio Morricone, Lalo Schifrin, James Morrison, Branford & Wynton Marsalis, Pino Donnagio, Giuliano Taviani, José Carreras, Danny Elfman, Vince Mendoza, Giuseppe Tornatore si Carl Davis. Din anul 2007 la pupitrul orchestrei se afla maestrul ceh Libor Pešek.
 
Festivalul International de muzica clasica si jazz Prague Proms se afla la a XIII-a editie si are ca scop sa adune in sali de concerte prestigioase din Praga numerosi artisti de renume mondial din domeniul muzicii clasice si al jazzului. Concertul de deschidere a editiei din acest an a fost sustinut de celebrul compozitor Danny Elfman.
 
Denumita dupa compozitorul Bed?ich Smetana, Sala Smetana este cea mai mare sala de concerte a Casei Municipale din Praga. Decorata cu sculpturi ale marelui artist ceh Ladislav Šaloun si picturi murale apartinand pictorului ceh Karel Špillar, sala beneficiaza de o capacitate de 1200 de locuri si este una dintre cele mai prestigioase sali de concerte din Praga.
Galerie
Comentarii
Adauga comentariu
Nume
Email
Subiect
Mesaj
Cartea romaneasca | Dan Lungu | Lucian Dan Teodorovici | Fara Zahar | Observator cultural | Gheoland | Teatrul Tineretului din Piatra Neamt |
Romania culturala | Ada Milea | Libraria Noi | Cuvantul | Vasile Ernu | Libraria Mihai Eminescu | Radio Romania Muzical | Centrul National al Dansului | Revista Orizont | Infocarte