Noaptea Literaturii Europene 2017 la Lisabona                                                  Bogdan-Alexandru Stanescu despre Copilaria lui Kaspar Hauser la Bucuresti                                                  Apparatus 22 la VIENNA BIENNALE 2017                                                  Literary Talk & Reading cu Florin Iaru la Carturesti Verona                                                  ISVOR. Constantin Brancusi                                                  L’Effet aquatique a primit Premiul TV5 MONDE, RFI Romania, Institut français de Roumanie al Juriului tinerilor francofoni                                                  Marius Oprea despre Neasemuita istorie a Imperiului Roman de Rasarit la Libraria Eminescu, Bucuresti                                                  Talk: Catherine de Zegher - Geta Bratescu: A Studio of One’s Own                                                  Smart Summer: 5 pasi ca sa devii mai istet vara asta!                                                  Bogdan-Alexandru Stanescu despre Copilaria lui Kaspar Hauser la Iasi                                                 
Newsletter
Introduceti adresa de Email pentru a va abona:
Home
 » 
Stiri
Marius Oprea despre Neasemuita istorie a Imperiului Roman de Rasarit la Libraria Eminescu, Bucuresti
Vor vorbi, alaturi de autor: Gabriela Adamesteanu, Sorin Antohi, Ovidiu Simonca

Marti, 27 iunie, la ora 18.00, la Libraria Eminescu din Bucuresti (Bdul Regina Elisabeta 16), celebrul istoric Marius Oprea isi va lansa cel de-al doilea roman, Neasemuita istorie a Imperiului Roman de Rasarit, aparut de curand in colectia Fiction Ltd. a Editurii Polirom, si in editie digitala.
 
Intrarea libera
 
Neasemuita istorie a Imperiului Roman de Rasarit este continuarea romanului Turma pastorului mut, aparut in 2016.
 
„Cand prezentul nimiceste utopia si viitorul, ne raman ucronia si trecutul. Scriind despre munca lui de gropar al comunismului (mai exact: «dezgropar»), arheologul si poetul Marius Oprea si-a descoperit vocatia prozei lapidare, intense, miscatoare. Primul sau roman, Turma pastorului mut, era un parcurs al regasirii de sine si vindecarii, nucleul unei alegorii metonimice a Romaniei – Spitalul Socola. Acum, autorul isi extinde formula. Rezultatul, un dialog intre memoriile primului Bazileu al Imperiului Roman de Rasarit din 2056 si un manuscris al sau de aceeasi factura din 2016, este o ucronie patafizica. Astfel, eliberata de constrangerile speculatiei rationale, (auto)fictiunea prefigureaza o lume viitoare in care toate problemele si-au gasit solutiile. Multora, acestea le vor parea delirante. Dar daca sunt singurele?“ (Sorin Antohi)
 
„SF sau literatura confesiva? Talent uimitor, nedramuit, de a imagina Romania peste 40 de ani sau o coborare sovaielnica in sinele pierdut si, apoi, regasit? Pe de o parte: Romania, tara ce devine imperiu, cucerind Germania, exportand acolo «Tihna Trupeasca si Linistea Sufleteasca», tara al carei Imn National este Somnoroase pasarele, compus de un copil, tara care se apara de nori radioactivi cu Braul Maicii Domnului, tara in care Bucurestiul ajunge sediul Parlamentului European. Pe de alta parte: amintiri disparate si induiosatoare despre «ultimul arbore», «pasarea ploii», sarpele anguis fragilis, cantecul gugustiucului care anunta «iminenta inaltarii soarelui pe cer», nucul iubirii, drumul spre insula Amorgos, din arhipelagul grecesc. De fapt, o calda poveste de iubire, marca Marius Oprea, nascocitor de fapte viitoare si intelept talmaci de semne ale prezentului. Iubire: pentru tara sa, pe care – prin puterea prozei – o face sa fie altfel, populata cu personaje ce ne par cunoscute, construite cu o suava placere, cu o gingasa ironie. Si iubire pentru Cristina! Aflati in carte de ce, prin Cristina, Imperiul Roman de Rasarit isi pierde numele si randuielile.“ (Ovidiu Simonca)
 
Marius Oprea (n. 1964, Targoviste) a studiat istoria la Universitatea din Bucuresti si este autorul unei teze de doctorat cu tema Rolul si evolutia Securitatii (1948-1964). In 2005 a creat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, pe care l-a condus pana in 2010. A publicat numeroase articole si lucrari despre istoria Securitatii, care au aparut in presa sau au fost incluse in culegeri de studii si publicatii academice. 
 
De acelasi autor, la Editura Polirom au aparut: Banalitatea raului. O istorie a Securitatii in documente (1949-1989) (2002, premiul Asociatiei Editorilor din Romania pentru cea mai buna carte de istorie a anului); Ziua care nu se uita. 15 noiembrie 1987, Brasov (in colab., 2002); Securistii partidului. Serviciul de cadre al PCR ca politie politica (coord., 2002); Chipul mortii: dialog cu Vladimir Bukovski despre natura comunismului (2006); Bastionul cruzimii. O istorie a Securitatii (1948-1964) (2008); Sase feluri de a muri (2009, premiul revistei „Observator cultural“); Turma pastorului mut (2016).
Galerie
Comentarii
Adauga comentariu
Nume
Email
Subiect
Mesaj
Cartea romaneasca | Dan Lungu | Lucian Dan Teodorovici | Fara Zahar | Observator cultural | Gheoland | Teatrul Tineretului din Piatra Neamt |
Romania culturala | Ada Milea | Libraria Noi | Cuvantul | Vasile Ernu | Libraria Mihai Eminescu | Radio Romania Muzical | Centrul National al Dansului | Revista Orizont | Infocarte