Noaptea Literaturii Europene 2017 la Lisabona                                                  Bogdan-Alexandru Stanescu despre Copilaria lui Kaspar Hauser la Bucuresti                                                  Apparatus 22 la VIENNA BIENNALE 2017                                                  Literary Talk & Reading cu Florin Iaru la Carturesti Verona                                                  ISVOR. Constantin Brancusi                                                  L’Effet aquatique a primit Premiul TV5 MONDE, RFI Romania, Institut français de Roumanie al Juriului tinerilor francofoni                                                  Marius Oprea despre Neasemuita istorie a Imperiului Roman de Rasarit la Libraria Eminescu, Bucuresti                                                  Talk: Catherine de Zegher - Geta Bratescu: A Studio of One’s Own                                                  Smart Summer: 5 pasi ca sa devii mai istet vara asta!                                                  Bogdan-Alexandru Stanescu despre Copilaria lui Kaspar Hauser la Iasi                                                 
Newsletter
Introduceti adresa de Email pentru a va abona:
Home
 » 
Stiri
Concert extraordinar de celebrare a Centenarului Dinu Lipatti la Praga

Cu ocazia aniversarii a o suta de ani de la nasterea pianistului si compozitorului roman Dinu Lipatti (1917-1950), Institutul Cultural Roman de la Praga va invita la un concert extraordinar sustinut de baritonul Stefan Ignat, soprana Renata Vari si pianista Liana Mares in ziua de vineri, 16 iunie 2017, ora 18:00, la Sala Martinu a Facultatii de muzica si dans a Academiei de Arte Muzicale din Praga (Malostranské nám. 13, Praha 1).

Evenimentul va fi completat de expozitia foto-documentara „ENESCU - LIPATTI – mentor si discipol“ realizata de Cristina Andrei, director general al Muzeului National „George Enescu“ din Bucuresti.
 
La finalul concertului, invitatii vor putea degusta o selectie de vinuri romanesti.
 
Dinu Lipatti s-a nascut la 19 martie 1917 la Bucuresti intr-o familie cu traditie muzicala – tatal sau, Theodor, era un talentat violonist amator care studiase cu Pablo de Sarasate, mama, Anna Lipatti, o excelenta pianista, iar nas la botez i-a fost George Enescu. „Un artist de o spiritualitate divina“, cum l-a numit Francis Poulenc, Dinu Lipatti ramane un reper, stilul sau interpretativ inconfundabil este caracterizat de o intelegere muzicala incredibil de profunda, un sentimentalism emotionant, o tehnica de o rara finete, o gratie poetica si de efortul de a pastra autenticitea fiecarei lucrari abordate. Alfred Cortot i-a apreciat interpretarea ca fiind pur si simplu perfecta. Parte importanta din repertoriul interpretativ al lui Dinu Lipatti au constituit-o partiturile lui Frédéric Chopin si Johann Sebastian Bach care pun sub lumina foarte clara calitatile extraordinare ale pianistului roman. Considerat un fiu spiritual al lui George Enescu, Dinu Lipatti nu a fost doar un remarcabil pianist, ci si un inzestrat compozitor. In lucrarile sale de factura neoclasica se regasesc deopotriva influente ale muzicii franceze, dar si romanesti.
 
Concertul va cuprinde o selectie a compozitiilor lui Dinu Lipatti, precum si o serie de fragmente din opera Oedip compusa de mentorul sau, marele maestru George Enescu.
 
Concertul conferinta Oedip pe intelesul tuturor reprezinta o analiza a celor sapte productii ale operei Oedip de George Enescu realizate in Romania, Italia si Statele Unite ale Americii. Din dorinta de a duce cat mai aproape de public mitul lui Oedip si muzica din interiorul capodoperei enesciene, baritonul Stefan Ignat propune o formula de prezentare inedita, aflata la granita dintre concert si conferinta, care are in prim plan interpretarea operei Oedip prin prisma melosului popular si a etosului romanesc.
 
Compusa intre 1921 si 1933, opera Oedip este o tragedie lirica in patru acte de George Enescu, pe un libret in limba franceza de Edmond Fleg, pornind de la tragediile Oedip rege si Oedip la Colonos scrise de Sofocle. Opera a avut premiera la Opéra Garnier din Paris, pe 13 martie 1936. Premiera romaneasca a avut loc la Bucuresti, pe 22 septembrie 1958, cu interpretare in limba romana, in excelenta traducere realizata de criticul Emanoil Ciomac, dirijor Constantin Silvestri, cu ocazia primei editii a Festivalului International „George Enescu“.
 
Baritonul Stefan Ignat este prim-solist al Operei Nationale din Bucuresti din anul 1999. In anul 2011 a fost desemnat cel mai bun solist de opera din Romania, iar in palmaresul sau se numara, printre multe alte roluri importante, sapte productii diferite ale operei Oedip de George Enescu pe scene din Romania, Italia si Statele Unite ale Americii.
 
Solista permanenta a Operei Romane din Craiova, soprana Renata Vari a interpretat roluri principale din opere celebre impresionand publicul din Romania, Italia, Serbia si Germania cu forta sa vocala, ambitusul larg si variatele nuante ale vocii sale.
 
Liana Mares are dubla specializare pian/clavecin si este pianist corepetitor la Opera Nationala din Bucuresti. A colaborat cu Filarmonica „George Enescu“ din Bucuresti, Teatrul National de Opereta „Ion Dacian“ din Bucuresti si a sustinut recitaluri de pian in fata publicului din Romania si din strainatate.
 
Realizata de Cristina Andrei, expozitia „ENESCU - LIPATTI – mentor si discipol“ dedicata relatiei dintre Dinu Lipatti si George Enescu, il prezinta pe muzicianul roman in calitate de pianist, compozitor, profesor, partener de scena al lui George Enescu si puncteaza cateva aspecte importante din viata si cariera sa, prin intermediul a numeroase fotografii, afise, manuscrise, programe si articole de presa.
Galerie
Comentarii
Adauga comentariu
Nume
Email
Subiect
Mesaj
Cartea romaneasca | Dan Lungu | Lucian Dan Teodorovici | Fara Zahar | Observator cultural | Gheoland | Teatrul Tineretului din Piatra Neamt |
Romania culturala | Ada Milea | Libraria Noi | Cuvantul | Vasile Ernu | Libraria Mihai Eminescu | Radio Romania Muzical | Centrul National al Dansului | Revista Orizont | Infocarte