Laureatul Premiului Strega 2017, in Biblioteca Polirom: Paolo Cognetti, Cei opt munti                                                  Petrecere in oras: luna august la Fundatia Calea Victoriei ;)                                                  Concertele trupei Nuf Said la Viena si Salzburg                                                   Romanul Marea petrecere, de Petre Barbu, tradus in slovena                                                  Poeziile Denisei Duran, traduse in Bulgaria                                                  EUROPAfest Summer Edition 2017                                                   Vladimir Cosma a compus muzica pentru filmul romanesc Octav                                                  „Omul multime“ – prima expozitie in Romania a artistilor Lolo & Sosaku                                                  De ce este Romania astfel? in discutie la Muzeul National al Literaturii Romane                                                  Festivalul BBC Proms in direct la Radio Romania Muzical                                                 
Newsletter
Introduceti adresa de Email pentru a va abona:
Home
 » 
Stiri
Conferinte la Festivalul International al Educatiei

Publicul iesean va putea asculta si dialoga cu mai multe personalitati culturale, dar si invitati din strainatate, despre istorie, poezie sau spiritualitate in cadrul Conferintelor Festivalului International al Educatiei 2017. De la perioada monarhiei romanesti pana la amintiri din prizonieratul in Cuba comunista, de la „cum poezia ne-a facut sa devenim ceea ce eram“ pana la gasirea propriei identitati, Conferintele FIE abordeaza teme inspirationale, pentru descoperirea sau intelegerea unor realitati sau trairi, cu dorinta de a acoperi interesele unui public cat mai vast.

Seria Conferintelor FIE a debutat pe 10 mai cand Theodor Paleologu a vorbit la Iasi despre „Monarhia in refugiu“, in cadrul evenimentului Centenarul Sarbatoririi Zilei Nationale la Iasi (10 mai 1917 – 10 mai 2017), unul dintre cele doua momente importante ale editiei din acest an a Festivalului International al Educatiei dedicate CENTENARULUI.
 
Urmatoarele conferinte FIE sunt programate luni, 22 mai. De la ora 12:00, cosmonautul Dumitru-Dorin Prunariu se intalneste cu iesenii interesati de experientele spatiale in Aula Filialei Iasi a Academiei Romane, unde va sustine prelegerea cu titlul „Explorarea spatiului cosmic. Incotro?“. Exact pe 22 mai se implinesc 36 de ani de cand Dumitru-Dorin Prunariu s-a intors din spatiu, in 1981, unde a petrecut 7 zile, 20 de ore si 42 de minute in timpul misiunii Soiuz 40 din cadrul programului spatial Intercosmos.
 
In aceeasi zi urmeaza conferinta sustinuta de poetul si eseistul Radu Vancu cu titlul „Identitatea poeziei romane. Despre cum poezia ne-a facut sa devenim ceea ce eram“. Conferinta va avea loc de la ora 17:00, in sala Sala „B.P. Hasdeu a Bibliotecii Centrale Universitare Iasi.
 
Rectorul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj, Ioan-Aurel Pop, va sustine, de asemenea, o conferinta in cadrul Festivalului International al Educatiei. Ioan-Aurel Pop va vorbi publicului iesean despre „Locul romanilor si al Romaniei in Europa“, pe 24 mai, de la ora 17:00, in Aula Bibliotecii Centrale Universitare Iasi.
 
Pe 25 mai, va avea loc o conferinta dedicata spiritualitatii si identitatii umane. Prelegerea va fi sustinuta de parintele Constantin Necula, are titlul „Identitatea ca vocatie“ si este programata de la ora 17:00, in Aula Bibliotecii Centrale Universitare.
 
Invitatul din strainatate din cadrul Conferintelor FIE este dizidentul cubanez Pedro J. Fuentes-Cid care va sustine prelegerea cu titlul „Educatia memoriei. Prizonieratul politic in Cuba comunista“. Intalnirea cu iesenii interesati de acest subiect va avea loc pe 10 iunie, la Palatul Roznovanu.
 
Programul complet al evenimentelor din cadrul Festivalului International al Educatiei este publicat pe www.fie.eu si www.facebook.com/festivaliasi.
 
 
 
Theodor Paleologu (n. 15 iulie 1973, Bucuresti, Romania) este eseist, profesor, diplomat si om politic. Fost elev al Ecole Normale Supérieure, a studiat filosofia la Universitatea Paris I Sorbonne si este doctor in filozofie politica al Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales si al Universitatii din München. A fost fellow la Harvard, Notre Dame si Wissenschaftskolleg zu Berlin, a predat la Boston College, Deep Springs College, European College of Liberal Arts de la Berlin si Universitatea din Copenhaga. A fost ambasador al Romaniei in Danemarca si Islanda si Ministru al Culturii. In prezent este presedintele Fundatiei Paleologu.
 
 
 
 
Dumitru-Dorin Prunariu (n. 1952), pilot si cosmonaut, este primul si singurul roman care a fost in spatiu, (impreuna cu Leonid Popov, misiunea Soyuz 40 din cadrul programului spatial Intercosmos, Saliut 6, 14-22 mai 1981 – a petrecut in spatiu 7 zile, 20 de ore si 42 de minute). General-locotenent (r), Dumitru-Dorin Prunariu este Membru de onoare al Academiei Romane, Inginer aerospatial, Universitatea POlitehnica Bucuresti, Doctor in dinamica zborului in spatiu, Presedinte al Agetiei Spatiale Romane (ASR) in perioada 1998–2004, Presedinte al Subcomitetului Stiintific si Tehnic al Comitetului Natiunilor Unite pentru Explorarea Pasnica a Spatiului Extra-atmosferic (2004 – 2005), Presedinte al Asociatiei Exploratorilor Spatiului Cosmic (2011-2014), Presedinte al Asociatiei Romane pentru Tehnologie si Industrie Spatiala – ROMSPACE, membru de onoare al Academiei Romane.
 
 
 
 
Radu Vancu (n. 13 iulie 1978, Sibiu) a absolvit Facultatea de Litere a Universitatii „Lucian Blaga“din Sibiu. Este conferentiar la aceeasi facultate si redactor la revistele „Transilvania“si „Poesis international“ Coordoneaza sectiunea literara a revistei „Timpul“ A tradus in romana din poezia lui Ezra Pound, William Butler Yeats (Editura Humanitas Fiction) si John Berryman (Casa de editura Max Blecher). A publicat mai multe antologii literare pe diverse teme, singur sau in colaborare cu Mircea Ivanescu, Claudiu Komartin ori Marius Chivu. A ingrijit editii din poezia lui Alexandru Macedonski si Alexandru Musina. Selectii din poemele lui au fost traduse in engleza, germana, franceza, suedeza, spaniola, italiana, ?amanda, bulgara, sarba, maghiara, turca, greaca, rusa.
 
 
 
 
Ioan-Aurel Pop (n. 1 ianuarie 1955, Santioana, Cluj) este istoric, academician, profesor universitar, rectorul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj si directorul Centrului de Studii Transilvane din Cluj. Intre 1994-1995 a fost director al Centrului Cultural Roman din New York. Este membru titular al Academiei Romane, iar domeniile sale de competenta tin de istoria medievala, institutii medievale, paleografie latina, avand publicate numeroase lucrari de specialitate.
 
 
 
 
Constantin-Valer Necula a absolvit Facultatea de Teologie „Andrei Saguna“ din Sibiu si este doctor in teologie, specializarea catehetica-omiletica si pedagogie crestina. Este autor de volume de predici, de studii si articole de omiletica si catehetica, dar si de carti pentru copii si tineret. A tradus mai multe carti si a scris articole in publicatii din tara si strainatate. A semnat zeci de studii in limba romana si in limbi straine – fanceza, italiana, germana – si numeroase recenzii. A sustinut 150 conferinte in tara si in strainatate si a participat la o serie de emisiuni de radio si de televiziune, atat la posturi nationale, cat si internationale.
 
 
 
 
Pedro J. Fuentes-Cid este dizident cubanez, care a facut 16 ani de inchisoare politica sub Fidel Castro. Pedro J. Fuentes si-a facut studiile (stiinte sociale si politice si drept) la Paris, Havana si Miami, este avocat si locuieste in Statele Unite ale Americii. I-a cunoscut pe Che Guevara si Fidel Castro si a avut o incercare esuata de a inlatura regimul politic instaurat de Fidel Castro in Cuba, fiind capturat si condamnat la inchisoare. Este considerat unul dintre specialistii si cunoscatorii cei mai buni ai regimului politic cubanez. 
Galerie
Comentarii
Adauga comentariu
Nume
Email
Subiect
Mesaj
Cartea romaneasca | Dan Lungu | Lucian Dan Teodorovici | Fara Zahar | Observator cultural | Gheoland | Teatrul Tineretului din Piatra Neamt |
Romania culturala | Ada Milea | Libraria Noi | Cuvantul | Vasile Ernu | Libraria Mihai Eminescu | Radio Romania Muzical | Centrul National al Dansului | Revista Orizont | Infocarte