Laureatul Premiului Strega 2017, in Biblioteca Polirom: Paolo Cognetti, Cei opt munti                                                  Petrecere in oras: luna august la Fundatia Calea Victoriei ;)                                                  Concertele trupei Nuf Said la Viena si Salzburg                                                   Romanul Marea petrecere, de Petre Barbu, tradus in slovena                                                  Poeziile Denisei Duran, traduse in Bulgaria                                                  EUROPAfest Summer Edition 2017                                                   Vladimir Cosma a compus muzica pentru filmul romanesc Octav                                                  „Omul multime“ – prima expozitie in Romania a artistilor Lolo & Sosaku                                                  De ce este Romania astfel? in discutie la Muzeul National al Literaturii Romane                                                  Festivalul BBC Proms in direct la Radio Romania Muzical                                                 
Newsletter
Introduceti adresa de Email pentru a va abona:
Home
 » 
Stiri
Centenar Lipatti: conferinte si concerte sustinute de muzicieni romani, 22-23 mai 2017, Ierusalim si Tel Aviv

Institutul Cultural Roman de la Tel Aviv, in colaborare cu Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, Academia de Muzica si Dans din Ierusalim si Scoala de Muzica Buchmann-Mehta din cadrul Universitatii Tel Aviv, organizeaza in perioada 22-23 mai 2017 o serie de conferinte si concerte de muzica de camera, cu participarea muzicologului dr. Irina Hasnas si a artistilor romani Mircea Marian – violoncel si Madalina Danila – pian.

Evenimentele vor fi dedicate celebrarii a 100 de ani de la nasterea unuia dintre cei mai inovatori si talentati compozitori si pianisti romani, Dinu Lipatti, si vor avea loc la Academia de Muzica si Dans din Ierusalim si la Scoala de Muzica Buchmann-Mehta din cadrul Universitatii Tel Aviv. Intrarea la conferinte si concerte va fi libera, in limita locurilor disponibile. 
 
Programul evenimentelor:
 
Luni, 22 mai 2017, ora 16:30, sala 231 din cadrul Academiei de Muzica si Dans din Ierusalim – Conferinta „Creatia romaneasca contemporana in dialog international“ sustinuta de dr. Irina Hasnas, muzicolog si compozitoare, si concert de muzica de camera in interpretarea muzicienilor Mircea Marian – violoncel si Madalina Danila – pian. 
 
Programul muzical:
Dinu Lipatti  – Sonata Romantica
Roman Vlad – Meditations and isons – piece for one live cello and three prerecorded cellos
Irina Hasnas – Melismas for piano solo
Ulpiu Vlad – Looking at the sound of flowers – piesa pentru violoncel si pian
Menachem Zur – Preludio for cello solo
Vladimir Scolnic – ...DIXIT... for cello and piano (varianta 2009)
Doron Kaufman – Landscapes for cello and live electronics (2017)
Dinu Lipatti – Nocturne
 
Marti, 23 mai 2017, ora 16:15, Scoala de Muzica Buchmann-Mehta din cadrul Universitatii Tel Aviv – Conferinta „Creatia romaneasca contemporana in dialog international“ sustinuta de Dr. Irina Hasnas, muzicolog si compozitoare, si concert de muzica de camera in interpretarea muzicienilor Mircea Marian – violoncel si Madalina Danila – pian. 
 
Programul muzical:
Dinu Lipatti  – Sonata Romantica
Roman Vlad – Meditations and isons – piece for one live cello and three prerecorded cellos
Irina Hasnas – Melismas for piano solo
Ulpiu Vlad – Looking at the sound of flowers – piesa pentru violoncel si pian
Menachem Zur – Preludio for cello solo
Vladimir Scolnic – ...DIXIT... for cello and piano (varianta 2009)
Doron Kaufman – Landscapes for cello and live electronics (2017)
Dinu Lipatti – Nocturne
 
Lector univ. dr. Irina Hasnas a urmat studiile muzicale la Liceul de Muzica nr. 2 „George Enescu“, din Bucuresti (Pian – principal si Teoria muzicii), iar apoi Conservatorul „Ciprian Porumbescu“, la clasa de Compozitie, sub indrumarea profesorilor emeriti Aurel Stroe, Stefan Niculescu, Alexandru Pascanu si Nicolae Beloiu. Dupa absolvirea Conservatorului a beneficiat de indrumarea compozitorului Theodor Grigoriu. In 2000 a obtinut titlul de Doctor in Muzicologie la Academia de Muzica din Cluj-Napoca cu lucrarea Optiuni fundamentale in creatia compozitorilor Theodor Grigoriu si Pascal Bentoiu. Cinci decenii de realizari ale gandului muzical romanesc, sub indrumarea compozitorului si profesorului academician Cornel Taranu. A publicat articole si studii de specialitate in diverse reviste, precum: „Muzica“, „Actualitatea muzicala“, „Arc“, „Romania Literara“, un volum de interviuri Dialoguri magice, semnat impreuna cu colega sa Corina Radoi. A sustinut prelegeri, cursuri si conferinte la Darmstadt (Germania, 1990), Roma (Italia, 1994), St. Laurence (SUA, 1994, profesor invitat la departamentul de muzica al Universitatii St. Laurence din statul New-York), la Centrul Cultural Roman din New-York (1997), coordonator al Sectiunii de Muzica la Congresul UNESCO din Salonic (Grecia, 1997), profesor la departamentele de Muzica ale Universitatii Illinois – Champagne (SUA, 2001), Universitatii Albuquerque, New Mexico (SUA, 2002), Universitatii din Milwaukee (SUA, 2005), coordonator al proiectului Arhetipuri muzicale pe axele Nord-Sud, Est-Vest, dar si al celui de Cross-over music Mozart meets Cuba (impreuna cu Gerhard  Muller si Sigbjorn Nedland), iar din 2008 este profesor colaborator la specializarea Muzica, Facultate de Arte din cadrul Universitatii Spiru Haret.
 
Madalina Danila a inceput studiul pianului la 4 ani; a urmat cursurile Liceului de Arta „Hariclea Darclée“ din Braila (clasa prof. Galina Cojocari), din clasa a VIII-a lucrand in paralel si cu prof. Marcela Nistor (Liceul „Dinu Lipatti“, Bucuresti). A inceput sa cante pe diverse scene din Bucuresti (Institutul Francez, Arcub, Teatrul Bulandra), sustinuta fiind si de calitatea de membra a Fundatiei „Remember Enescu“. Dintre distinctiile primite se evidentiaza: Premiul I si Premiul Special „J.S. Bach“/Pro Piano – Bucuresti 2008, Premiul Special „G. Enescu“/Concursul „Mihail Jora“ – Bucuresti 2014, Premiul „Alban Berg“/Pro Piano – Bucuresti 2013, Premiul I/„Mihail Jora“ – sectiunea Muzica de Camera – Bucuresti 2012, Premiul Special la Concursul international organizat de Societá Umanitaria/sectia Muzica de Camera – Milano 2011. Recent a obtinut la concursul „Mihail Jora“, desfasurat la Bucuresti in martie 2015, Premiul I, Premiul special „Maria Fotino“ pentru cea mai buna interpretare a unei lucrari clasice si Premiul „G. Enescu“ pentru interpretarea Sonatei in fa# minor. A lucrat cu prof. univ. dr. Sandu Sandrin si prof. univ. dr. Serban-Dimitrie Soreanu, participand si la cursuri de maiestrie pentru pian solo si muzica de camera cu Roberto Russo, Lea-Yoanne Adam, Jean-Claude Pennetier, Peter Šefl, Gottlieb Wallisch, Jan Jiracek von Arnim, Trio Osiris. Activitatea sa concertistica s-a extins prin recitaluri solo, camerale si concerte cu orchestra sustinute in Praga, Budapesta, Milano, Villecroze, Flaine, Torino, Graz, Chisinau (in colaborare cu dirijorul Horia Andreescu). Din 2011 canta impreuna cu pianista Ioana Cojuharov (duo Ad Astra). 
 
Mircea Marian este licentiat in violoncel si absolvent al cursurilor de master ale Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti la clasa prof. univ. dr. Marin Cazacu. In prezent este doctorand in cadrul aceleiasi institutii, sub indrumarea prof. univ. dr. Dan Dediu, solist instrumentist al Orchestrei de Camera Radio a Societatii Romane de Radiodifuziune, membru al Duo Cello Jaya, 4Cellos, Orchestrei Romane de Tineret, al ansamblurilor Violoncellissimo si Profil. Premii: premiul I la concursul international Liezen – Austria, premiul I si premiul special al concursul international „Eugen Coca“ – Chisinau, premiul I la concursul „Victor Giuleanu“– sectia muzica de camera, premiul II la concursul Drumul spre celebritate, marele premiu la concursul „Paul Constantinescu“ si premiul I la concursul „Mihail Jora“. A studiat si a sustinut recitaluri alaturi de muzicieni de prestigiu, precum: Marin Cazacu, Jan-Erik Gustaffson, Alexandra Gutu, Frans Helmerson, Diana Ketler, Aage Kvalbein, Fenyo Laszlo, Olsi Leka, Robin Pharo, Razvan Popovici, Marcin Sieniawski, Razvan Suma. Mircea Marian a sustinut concerte in calitate de solist alaturi de: Orchestra de Camera Radio Bucuresti, Filarmonica de stat Arad, Filarmonica Botosani, Filarmonica de stat „Ion Dumitrescu“ din Ramnicu Valcea, Orchestra de Camera Focsani, Filarmonica de stat Muntenia din Targoviste, Orchestra Universitaria a U.N.M.B., Orchestra Universitatii din Graz si Filarmonica Oltenia din Craiova. A participat la masterclass-uri si festivaluri precum: Isa16 – International Summer Academy, SoNoRo Interferente, Festivalul International George Enescu, Festivalul International Sergiu Celibidache, Festivalul SoNoRo, Nocturne Baroce, Festivalul Meridian, Festivalul IS Potsdamer Innenstadt, Simn Festival, Festivalul Enescu si muzica lumii.
Galerie
Comentarii
Adauga comentariu
Nume
Email
Subiect
Mesaj
Cartea romaneasca | Dan Lungu | Lucian Dan Teodorovici | Fara Zahar | Observator cultural | Gheoland | Teatrul Tineretului din Piatra Neamt |
Romania culturala | Ada Milea | Libraria Noi | Cuvantul | Vasile Ernu | Libraria Mihai Eminescu | Radio Romania Muzical | Centrul National al Dansului | Revista Orizont | Infocarte