Concert de jazz RAMONA HORVATH & FRIENDS, cu ocazia Zilei Internationale a Jazzului 2017                                                  Editie aniversara: Cinci fete ale modernitatii, de Matei Calinescu, la Polirom                                                  Clara Usón, via Skype, despre romanul Fiica Estului                                                  Cel de-al treilea volum al Istoriei comunismului din Romania se lanseaza la Oradea, Cluj si Timisoara                                                  Scriitorul lunii aprilie: Florin Lazarescu in dialog cu cititorii, la Iasi                                                  Scriitorul lunii aprilie: Florin Lazarescu in dialog cu cititorii, la Iasi                                                  Lucian Dan Teodorovici despre Cel care cheama cainii, la Cluj                                                  Premiera in Austria a filmului Fixeur semnat de Adrian Sitaru                                                  Florin Irimia in dialog la Bucuresti despre Misterul masinutelor chinezesti                                                  Seara de film german – Whisky cu vodca (Germania, 2009)                                                 
Newsletter
Introduceti adresa de Email pentru a va abona:
Home
 » 
Stiri
De la muzica la literatura cu Elena Dumitrescu-Nentwig si Ioan Holender

Duminica, 23 aprilie, de la ora 11.00, Institutul Cultural Roman de la Viena organizeaza un matineu literar cu Elena Dumitrescu-Nentwig si Ioan Holender. In cadrul evenimentului va fi lansat cel mai recent volum de povestiri semnat de Elena Dumitrescu-Nentwig. Elena Dumitrescu-Nentwig va dialoga cu Ioan Holender despre parcursul ei profesional si trecerea de la cariera de solista de opera la ipostaza de scriitor.

Programul cuprinde momente muzicale sustinute de soprana Alexandra Bernardo, care s-a specializat in ultimii ani ca artist liric cu Elena Dumitrescu-Nentwig. Alexandra Bernardo va interpreta lucrari de Tiberiu Brediceanu, Wolfgang Amadeus Mozart si Giuseppe Verdi.
 
Elena Dumitrescu-Nentwig  s-a nascut la Braila. A absolvit Conservatorul de Muzica „Ciprian Porumbescu“ din Bucuresti, la clasa profesorilor Valentin Teodorian si Hero Lupescu. Este o soprana lirica a carei recunoastere internationala a avut loc in anii ’70, dupa plecarea in exil. A interpretat roluri precum Privighetoarea din Pasarile de Walter Braunfels, Regina Noptii din Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart, Violeta din Traviata lui Giuseppe Verdi, cantand cu parteneri celebri pe marile scene din Germania, Austria, Franta, Spania, Italia, Olanda, Cehia, Polonia, Israel. Dupa incheierea carierei scenice,  preda lectii de canto unor tineri solisti aflati la inceput de cariera.  In ultimii ani si-a mutat studioul din Belgia in Portugalia.  In paralel, scrie in limbile romana si germana basme, romane, piese de teatru si poezii, care au avut ecouri favorabile in randul cititorilor si in presa de specialitate. Primul sau roman (cu tenta autobiografica),  Naufragiatii din Braila,  a fost publicat in 2014 la Editura Limes, Cluj-Napoca.  Au urmat in 2015 publicatiile De rasfoit. Basme si povestiri pentru copii si Noi, romii si restul lumii, aparute la aceeasi editura.
 
Ioan Holender s-a nascut in anul 1935 la Timisoara. A inceput studiile la Universitatea Politehnica din Timisoara in anul 1953. In anul 1959 a reusit sa se stabileasca la Viena, unde a absolvit Conservatorul. Intre 1960 si 1962 a activat ca prim-bariton la Stadttheater Klagenfurt si ca solist de opera si de concert la Viena, St. Pölten s.a. si in 1966 la Opera Nationala Romana din Timisoara, in Traviata si Carmen. Din 1966 a devenit agent de impresariat artistic si manager muzical la Agentia de teatru Starka, pe care a preluat-o, devenind „Agentia de impresariat artistic Holender“. In 1988 a fost numit secretar general al Operei de Stat din Viena si al Vienna Volksoper, al caror director era Eberhard Waechter. Dupa moartea acestuia, in aprilie 1992 Holender devine director general al prestigioaselor institutii. In istoria Operei de Stat din Viena, din 1869 pana azi, Holender a avut cel mai lung mandat de director, de 19 ani. S-a impus ca un manager novator al artei regizorale in opera. A fost adeptul unor concepte considerate avangardiste in epoca si a lucrat cu regizori cu o viziune innoitoare, cu puneri in scena socotite indraznete. Printre regizorii pe care i-a avut sub contract la opera vieneza se numara: Willy Decker, Herbert Wernicke, Gotz Friedrich, Andrei Serban, Silviu Purcarete, Marco Arturo Marelli. In perioada 2007-2015 a fost director artistic al Festivalului International „George Enescu“ de la Bucuresti, iar in prezent este consilier artistic al Metropolitan Opera New York si al Spring Festival Tokyo, precum si realizator si moderator al emisiunilor „kulTOUR mit Holender“ pentru postul austriac de televiziune „Servus TV“.
 
Alexandra Bernardo a absolvit in 2012 conservatorul Escola de Musica Nossa Senhora do Cabo, Lisabona, la clasa prof. Joana Levy. A castigat  Premiul I si Premiul Publicului la Concursul National de Canto Liric al Fundatiei Rotary din Portugalia  (2014).
Galerie
Comentarii
Adauga comentariu
Nume
Email
Subiect
Mesaj
Cartea romaneasca | Dan Lungu | Lucian Dan Teodorovici | Fara Zahar | Observator cultural | Gheoland | Teatrul Tineretului din Piatra Neamt |
Romania culturala | Ada Milea | Libraria Noi | Cuvantul | Vasile Ernu | Libraria Mihai Eminescu | Radio Romania Muzical | Centrul National al Dansului | Revista Orizont | Infocarte