Concert de jazz RAMONA HORVATH & FRIENDS, cu ocazia Zilei Internationale a Jazzului 2017                                                  Editie aniversara: Cinci fete ale modernitatii, de Matei Calinescu, la Polirom                                                  Clara Usón, via Skype, despre romanul Fiica Estului                                                  Cel de-al treilea volum al Istoriei comunismului din Romania se lanseaza la Oradea, Cluj si Timisoara                                                  Scriitorul lunii aprilie: Florin Lazarescu in dialog cu cititorii, la Iasi                                                  Scriitorul lunii aprilie: Florin Lazarescu in dialog cu cititorii, la Iasi                                                  Lucian Dan Teodorovici despre Cel care cheama cainii, la Cluj                                                  Premiera in Austria a filmului Fixeur semnat de Adrian Sitaru                                                  Florin Irimia in dialog la Bucuresti despre Misterul masinutelor chinezesti                                                  Seara de film german – Whisky cu vodca (Germania, 2009)                                                 
Newsletter
Introduceti adresa de Email pentru a va abona:
Home
 » 
Stiri
Participarea scriitorului Tudor Ganea la Festivalul European al Romanului de Debut

Festivalul European al Romanului de Debut va avea loc pentru 17-a oara in cadrul Festivalului International de Carte de la Budapesta. Acest eveniment este un efort comun a 18 tari membre UE. Invitat din Romania: Tudor Ganea cu romanul Cazemata.

Sambata: 22 aprilie 2017, ora: 13.00–14.30
 
Millenáris, cladirea D, sala Lázár Ervin
 
„Mohorata, amenintatoare, asemenea unui monstru preistoric, vechea cazemata germana sta inca in picioare pe faleza. Un tanar marginal ce-si duce veacul prin tunelele despre care se spune ca o leaga de mare e gasit fara viata pe cupola ei, cu trupul brazdat de taieturi. Trei muncitori de pe santierul unui bloc ce urmeaza sa fie inaltat peste cazemata dispar fara urma unul dupa altul. Inspectorul Adamescu este infiltrat in zona pentru a ancheta sub acoperire straniile evenimente. Sub pojghita realitatii mizere a unui mic cartier de la malul marii, tanarul politist descopera o lume fabuloasa, populata de personaje ca Olube, Borhot, Litoi, Baban, Turcoaica, femeia fara varsta, sau Coco, proxenetul fara buze. Povestile lor fantastice contureaza treptat istoria batranei fortificatii, asupra careia pare sa pluteasca un blestem si a carei influenta asupra lumii ce o inconjoara este departe de a fi luat sfarsit.”
 
Tudor Ganea (nascut in 1983, Bucuresti) a absolvit in 2008 Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu“ si este arhitect. In clasa a X-a a scris prima sa povestire, care i-a adus locul I la un concurs de proza intre liceele din Constanta, la care fusese inscrisa fara stirea lui de catre profesorul sau de limba si literatura romana. De atunci a inceput sa scrie – in special povestiri – si nu s-a mai oprit timp de 15 ani. In toata aceasta perioada a fost insa unicul sau cititor si critic. In 2015 participa la un concurs de creative writing tinut in tandem de Florin Iaru si Marius Chivu, care ii apreciaza prozele si ii dau incredere in scrisul sau. Asa ia nastere proiectul unui volum de proze scurte a caror actiune se desfasoara in cartierul constantean Faleza-Nord, dar care devine in fapt un roman scris pe nerasuflate: Cazemata. Tudor Ganea a obtinut Premiul Tanarul prozator al anului 2016, acordat in cadrul Galei Tinerilor Scriitori/ Cartea de poezie a anului 2016.
 
„Din momentul in care necunoscutul Tudor Ganea a dat gata cea de-a doua povestire consecutiva (si impecabila) la cursul de scriere creativa, am avut o revelatie. Tonul sigur, stapanirea cuvintelor, complicatia clara si subtila a subiectului, viteza cu care patina pe suprafata alunecoasa a textului, fara sa cada in ridicol sau emfaza, senzatia de plin si gol pe care izbutea s-o transmita, amestecand timpurile, realitatea, amanuntele, mi-au spus ca am de a face cu un fenomen. Tudor Ganea e stapanul unui domeniu. Si-a construit o lume fantastica, dar pipaibila si recognoscibila, pana in momentul in care misterul tulbura apele, in perimetrul Constantei si al marii. Acolo se plimba, fara sa perceapa realitatea inconjuratoare si fara sa elibereze secrete intunecate, personaje memorabile. Fiecare are o identitate precisa, fiecare are o poveste care trebuie spusa – desi nu o sa stii niciodata care e adevarul adevarat. Acest debut ar trebui notat de critica in carnetelul de bal. E un mare talent.“ (Florin Iaru)
Galerie
Comentarii
Adauga comentariu
Nume
Email
Subiect
Mesaj
Cartea romaneasca | Dan Lungu | Lucian Dan Teodorovici | Fara Zahar | Observator cultural | Gheoland | Teatrul Tineretului din Piatra Neamt |
Romania culturala | Ada Milea | Libraria Noi | Cuvantul | Vasile Ernu | Libraria Mihai Eminescu | Radio Romania Muzical | Centrul National al Dansului | Revista Orizont | Infocarte