Serile Filmului Romanesc 2017: program complet, sectiuni si invitati                                                  „Respect“ – tema editiei din 2017 a Salonului European de Banda Desenata                                                  Concert de jazz RAMONA HORVATH & FRIENDS, cu ocazia Zilei Internationale a Jazzului 2017                                                  Editie aniversara: Cinci fete ale modernitatii, de Matei Calinescu, la Polirom                                                  Clara Usón, via Skype, despre romanul Fiica Estului                                                  Cel de-al treilea volum al Istoriei comunismului din Romania se lanseaza la Oradea, Cluj si Timisoara                                                  Scriitorul lunii aprilie: Florin Lazarescu in dialog cu cititorii, la Iasi                                                  Scriitorul lunii aprilie: Florin Lazarescu in dialog cu cititorii, la Iasi                                                  Lucian Dan Teodorovici despre Cel care cheama cainii, la Cluj                                                  Premiera in Austria a filmului Fixeur semnat de Adrian Sitaru                                                 
Newsletter
Introduceti adresa de Email pentru a va abona:
Home
 » 
Stiri
Centenar Lipatti. Duminica, concert extraordinar la Ateneu

La Ateneul Roman, la Sala Mare, duminica, 19 martie, cand se implinesc 100 de ani de la nasterea pianistului si compozitorului Dinu Lipatti (1917-1950), va avea loc, de la ora 19.00, un concert extraordinar sustinut de Camerata Regala si dirijat de maestrul Horia Andreescu.

In program, lucrari de Dinu Lipatti (Concertino in stil clasic pentru pian si orchestra de camera, op. 3, solist: Mihai Ungureanu), Wolfgang Amadeus Mozart (Concertul nr. 9 pentru pian si orchestra, Jeunehomme, KV 271, solista: Dana Borsan)si Frederic Chopin ( Concertul nr. 1 pentru pian si orchestra, op. 11, solist: Nikolai Demidenko).
 
Numele pianistului Mihai Ungureanu, cu un palmares foarte bogat, este strans legat de Filarmonica Oltenia din Craiova. In calitate de solist concertist al ansamblului, a sustinut numeroase concerte in tara, dar si turnee in Italia, Germania, Franta, Elvetia, Spania, Gibraltar.
 
Solista Dana Borsan are un repertoriu vast si complex, abordand cu succes si genul cameral. In paralel cu activitatea concertistica, solista desfasoara o prestigioasa cariera didactica, incepand din 1990, la Univesrsitatea Nationala de Muzica din Bucuresti. Din 2001detine functia de sef al Catedrei de pian.
 
Festivalul Serile Lipatti, in parteneriat cu Filarmonica „George Enescu“, l-a invitat pe pianistul rus Nikolai Demidenko sa concerteze la Ateneul Roman in cadrul sarbatoririi centenarului Lipatti. Specialist in creatia chopiniana, Demidenko va delecta publicul cu una dintre lucrarile preferate ale lui Lipatti, Concertul nr. 1 de Fr. Chopin. Evenimentul legat de prezenta lui Nikolai Demidenko este organizat de Asociatia Art à la carte, cu sprijinul Institutului Cultural Roman. 
 
DINU LIPATTI
Personalitate aparte in panteonul pianisticii mondiale, faima internationala a lui Lipatti se datoreaza nu numai marelui talent cu care fost inzestrat, cat si inregistrarilor de valoare inestimabila, ce reprezinta si astazi un reper pentru pianistii din intreaga lume.
Dinu Lipatti s-a nascut in 19 martie 1917 la Bucuresti. Elev al eminentei Florica Musicescu si, mai tarziu, al compozitorului Mihail Jora, se prezinta in 1933, la doar 16 ani, la un mare concurs de pian din Viena, unde il intalneste pe legendarul Alfred Cortot, care ii va deveni profesor la École Normale de Musique din Paris. Odata cu primul recital de la Paris, Dinu Lipatti devine un nume cu rezonanta in viata muzicala a Frantei si continua pe drumul unei cariere stralucitoare. Si in tara va sustine multe recitaluri, unele dintre ele in compania lui George Enescu. Din 1943 Lipatti este diagnosticat cu o forma de leucemie, ceea ce insa nu-l impiedica ca in urmatorul an sa devina profesor la Conservatorul din Geneva. Totodata, isi continua cariera concertistica dand recitaluri de pian sau ca solist impreuna cu renumite ansambluri orchestrale din toata Europa. Colaboreaza cu sefi de orchestra ca Herbert von Karajan, Ernest Ansermet sau Alceo Galliera. In 1946 incheie un contract exclusiv cu casa de inregistrari Columbia, realizand inregistrari ce vor deveni un adevarat tezaur pentru o lume intreaga.
 
In anul 1950, in ciuda agravarii bolii, Lipatti sustine in septembrie la Besançon un ultim recital, care din fericire a fost si inregistrat. Pentru noi toti acest recital reprezinta un ramas bun al unuia dintre cei mai mari pianisti ai secolului XX, caci Lipatti se stinge din viata trei luni mai tarziu. De atunci si pana acum s-au publicat si republicat in lumea intreaga inregistrarile sale, Lipatti ramanand si astazi o icoana pentru pianistii de pretutindeni.
 
 
Duminica, 19 Martie 2017, 19:00-21:00
Sala mare
Concert extraordinar
Centenar Dinu Lipatti
Camerata Regala
Dirijor: Horia Andreescu
 
Program
Dinu Lipatti - Concertino in stil clasic pentru pian si orchestra de camera, op. 3
Solist: Mihai Ungureanu
Wolfgang Amadeus Mozart - Concertul nr. 9 pentru pian si orchestra, Jeunehomme, KV 271
Solista: Dana Borsan
Frederic Chopin - Concertul nr. 1 pentru pian si orchestra, op. 11
Solist: Nikolai Demidenko
 
Concertele dedicate aniversarii celor 100 de ani de la nasterea lui Lipatti vor fi transmise in direct pe TVR3, TVR HD si www.tvrplus.ro.
 
Galerie
Comentarii
Adauga comentariu
Nume
Email
Subiect
Mesaj
Cartea romaneasca | Dan Lungu | Lucian Dan Teodorovici | Fara Zahar | Observator cultural | Gheoland | Teatrul Tineretului din Piatra Neamt |
Romania culturala | Ada Milea | Libraria Noi | Cuvantul | Vasile Ernu | Libraria Mihai Eminescu | Radio Romania Muzical | Centrul National al Dansului | Revista Orizont | Infocarte