Laureatul Premiului Strega 2017, in Biblioteca Polirom: Paolo Cognetti, Cei opt munti                                                  Petrecere in oras: luna august la Fundatia Calea Victoriei ;)                                                  Concertele trupei Nuf Said la Viena si Salzburg                                                   Romanul Marea petrecere, de Petre Barbu, tradus in slovena                                                  Poeziile Denisei Duran, traduse in Bulgaria                                                  EUROPAfest Summer Edition 2017                                                   Vladimir Cosma a compus muzica pentru filmul romanesc Octav                                                  „Omul multime“ – prima expozitie in Romania a artistilor Lolo & Sosaku                                                  De ce este Romania astfel? in discutie la Muzeul National al Literaturii Romane                                                  Festivalul BBC Proms in direct la Radio Romania Muzical                                                 
Newsletter
Introduceti adresa de Email pentru a va abona:
Home
 » 
Stiri
Evenimente aniversare „LIPATTI 100“ la Conservatorul de Muzica „Benedetto Marcello“ din Venetia

In perioada 18–19 martie 2017, Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia, in parteneriat cu Conservatorul de Muzica „Benedetto Marcello“ din Venetia si Muzeul National „George Enescu“ din Bucuresti, organizeaza o serie de evenimente aniversare cu ocazia celebrarii a 100 de ani de la nasterea pianistului, compozitorului si pedagogului roman Dinu Lipatti.

Seria evenimentelor aniversare desfasurate sub genericul „Lipatti 100“ va cuprinde:
 
Sambata, 18 martie 2017, de la ora 15:00 la ora 19:00, va avea loc o lectie deschisa pentru studentii conservatorului venetian, sustinuta de prof. Massimo SOMENZI, pianist si director al sectiei de pian din cadrul Conservatorul de Muzica „Benedetto Marcello“ din Venetia si de doamna Cristina ANDREI, director general al Muzeul National „George Enescu“ din Bucuresti. Cu aceasta ocazie va fi prezentata studentilor expozitia Omagiu lui Dinu Lipatti.
 
Duminica, 19 martie 2017, ora 18:00, va avea loc concertul aniversar LIPATTI 100, concert ce va fi sustinut de pianistii Diana IONESCU si Massimo SOMENZI pe scena Conservatorului de Muzica „Benedetto Marcello“ din Venetia (Palatul Pisani – San Marco 2810). In program piese de:
Dinu Lipatti, W.A. Mozart, J.S. Bach si J. Brahms. 
 
Cu aceasta ocazie, Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia si Muzeul National „George Enescu“ din Bucuresti, in parteneriat cu Conservatorului de Muzica „Benedetto Marcello“ din Venetia, va prezenta publicului expozitia de foto-documentara OMAGIU LUI DINU LIPATTI.
 
DIANA IONESCU, pianista – Ambasadoare a culturii romane peste hotare si premiata pentru contributia sa la relatiile romano-britanice, pianista Diana Ionescu este considerata una dintre cele mai fermecatoare interprete ale generatiei sale.
 
Indrumata inca de la o varsta frageda de personalitati precum Sanda Bobescu, Olga Szel si Dan Grigore, iar mai tarziu de Alexis Weissenberg, Marta Argerich, Lory Wallfisch si Richard Goode, a fost incurajata in mod constant sa-si dezvolte abilitatile extraordinare de care a dat dovada inca din copilarie. Numeroasele premii obtinute in competitii internationale (Premiul I la Concursul ,,George Enescu“, Bucuresti 2001; Premiul ,,Alexis Weissenberg“, The Glass Seller’s Trophy – Londra 2010), precum si prestatiile de marca in cadrul marilor festivaluri (George Enescu, 2001; Verbier Festival, 2006; Progetto Martha Argerich, 2008; St. Prex Classics, 2010-2011) au transformat-o intr-un vector important al culturii romane in strainatate. In timpul studiilor la Guildhall School of Music and Drama cu Joan Havill si Ronan O’Hora, a avut numeroase concerte in Marea Britanie, pe scene prestigioase precum Wigmore Hall, Barbican Hall, Queen Elizabeth Hall, Purcell Room, LSO St Luke’s, St Martin-in-the-Fields, CBSO Birmingham, Covent Garden. Colaborarile ei cu muzicieni precum Belcea Quartet, Transylvan Quartet, violonistul si compozitorul Vlad Maistorovici, soprana Teodora Gheorghiu, precum si cu orchestre faimoase – Orchestra Nationala Radio, Orchestra Filarmonicii din Bucuresti, Guildhall School Orchestra – i-au asigurat concerte si inregistrari de cea mai inalta calitate. Pentru toate aceste realizari, i s-a decernat Diploma Ambsadorilor pentru contributia la parteneriatul cultural romano-britanic (22 octombrie 2011). In prezent isi finalizeaza teza de doctorat pe tema lucrarilor solo pentru pian ale lui Enescu, sub indrumarea prof. Ronan O’Hora si a prof. Alexander Lingas. Printre proiectele sale se numara inregistrarea integralei sonatelor pentru pian de Mozart pentru Radio Romania. Prezenta Dianei Ionescu in Marea Britanie a fost sprijinita cu generozitate de Fundatia Ratiu si de The Leverhulme Trust.
 
MASSIMO SOMENZI, nascut la Venetia, a studiat pianul cu Maria Italia Biagi, eleva a lui Rio Nardi si Alfredo Casella. A absolvit Conservatorul de Muzica „Benedetto Marcello“ din Venetia cu cea mai mare nota, mentiunea speciala pentru merite si a castigat Premiul „M. Mazza“ in calitate de cel mai bun elev al Scolii de pian. A studiat muzica de camera cu Sergio Lorenzi, Franco Rossi si Antonio Janigro. S-a prefectionat la Mozarteum din Salzburg si la Association Musicale de Paris, unde a obtinut Premier Prix pentru muzica de camera. A castigat numeroase concursuri nationale si internationale si de-a lungul intregii sale cariere ca solist, in colaborare cu orchestre sau in ansambluri camerale, a sustinut concerte, alaturi de instrumentisti de renume, in sali prestigioase din Italia (Teatro alla Scala si Sala Verdi din Milano, Teatro La Pergola din Florenta, Teatro Grande din Brescia, Accademia Chigiana din Siena, Teatro La Fenice din Venetia, Sala Verdi din Torino, Teatro Comunale din Bologna, Teatro Olimpico din Roma), Franta (Auditorium Museé du Louvre din Paria), Austria (Musikverein din Viena), Japonia (Bunka Kaikan din Tokyo), Spania, Germania, fosta Republica Iugoslavia, Statele Unite ale Americii, Bulgaria, Turcia, Albania, Canada, Portugalia, China, fosta URSS. Pasionat de Mozart, la Salzburg a interpretat aproape toata muzica de camera cu pian, numeroase concerte pentru pian si orchestra, integrala sonatelor pentru pian si compozitii pentru pian duo. A desfasurat o intensa activitate concertistica in duet cu violoncelistul Mario Brunello, pana in 1980, cei doi muzicieni sustinand impreuna peste 170 de concerte. Cu pianistul american Gustavo Romero a interpretat in mod repetat in Statele Unite ale Americii si in Italia integrala compozitiilor pentru pian la patru maini si pentru doua piane de Mozart. Massimo Somenzi este profesor de pian la Conservatorul de Muzica „Benedetto Marcello“ din Venetia si a fost timp de un deceniu director al Conservatorului de Muzica „Agostino Steffani“ din Castelfranco Veneto. A facut parte din juriile unor importante concursuri nationale si internationale. Sustine, in mod regulat, cursuri de maiestrie pentru pian si muzica de camera in Italia si in strainatate.
 
Organizatori: Institutul Cultural Roman, Institutul Roman de Culturã si Cercetare Umanisticã de la Venetia si Muzeul National „George Enescu“ din Bucuresti 
Partener media: Venezia News, Un ospite di Venezia si site-ul www.dinulipatti.org
Galerie
Comentarii
Adauga comentariu
Nume
Email
Subiect
Mesaj
Cartea romaneasca | Dan Lungu | Lucian Dan Teodorovici | Fara Zahar | Observator cultural | Gheoland | Teatrul Tineretului din Piatra Neamt |
Romania culturala | Ada Milea | Libraria Noi | Cuvantul | Vasile Ernu | Libraria Mihai Eminescu | Radio Romania Muzical | Centrul National al Dansului | Revista Orizont | Infocarte